Prazna mestna plaža ob rokavu reke Donave na Dunaju. Foto: Reuters
Prazna mestna plaža ob rokavu reke Donave na Dunaju. Foto: Reuters

Po danes objavljenih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je trenutno v naši severni sosedi z virusom SARS-CoV-2 okuženih 1012 oseb, kar je največ po 19. maju. V zadnjih 24 urah so potrdili 85 novih okužb, največ znova v Zgornji Avstriji (57), sledi Dunaj z 21 novimi okužbami. Zgornja Avstrija je na prvem mestu tudi po številu aktivnih okužb, 414, sledi Dunaj s 347, 99 jih je v Spodnji Avstriji, 59 na avstrijskem Štajerskem, 31 na Solnograškem, 26 na Tirolskem, 16 na avstrijskem Koroškem, 14 na Gradiščanskem in šest v Predarlskem.

Skupno število do zdaj vseh potrjenih okužb z novim koronavirusom je 18.365, ozdravljenih 16.647, za covidom-19 je umrlo 706 okuženih.

Novi test na covid-19 z grgranjem

Dunajsko zagonsko podjetje Lead Horizon je medtem razvilo komplet za testiranje na okužbo z novim koronavirusom doma. Po napovedih naj bi bil najprej dostopen v prodajalnah Bipe in lekarnah. Po navedbah podjetja naj bi test dajal zanesljive rezultate in je v skladu z najvišjimi medicinskimi standardi. Deloval naj bi prek tekočine za grgranje, postopku testa pa bo mogoče slediti tudi po navodilih prek posebej za to razvite spletne aplikacije, še poroča APA.

Hrvaška z 69 na novo okuženimi

Na Hrvaškem je bilo v zadnjih 24 urah 69 primerov novih okužb, aktivno okuženih z virusom SARS-CoV-2 je tako 897. V bolnišnici je 90 okuženih, pet jih je na respiratorju. Skupno število vseh okuženih na Hrvaškem je sicer 3220, 113 okuženih je umrlo, 2210 jih je ozdravelo. V samoizolaciji je 4850 ljudi.

Pred tem so županijski štabi civilne zaščite poročali o epidemiološkem stanju na svojih območjih. V Zagrebu je 19 novih primerov, v osiješko-baranjski županiji pa 17, večinoma v Đakovu. Šibeniško-kninska županija je prijavila še šest okuženih, brodsko-posavska pet, vukovarsko-sremska štiri, splitsko-dalmatinska in sisaško-moslavška po tri, dubrovniško-neretvanska pa dva. V istrski in zadrski županiji so v preteklih 24 urah zaznali po en nov primer. Hrvaški mediji poročajo, da je med okuženimi tudi turist iz Velike Britanije, ki je v Splitu.

Epidemiologi bodo okrepili pogovore s slovenskimi kolegi

Sorodna novica Grčija zapira mejo za državljane Srbije. V Severni Makedoniji umrl zdravnik.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je novinarjem v Zagrebu dejal, da bodo s Slovenijo okrepili strokovne pogovore o kriterijih za prehajanje državne meje. Meni, da se epidemiološko stanje na Hrvaškem ne bo poslabšalo. Napovedal je, da bodo obravnavali možnost zaostritve ukrepov proti širjenju virusa, če državljani ne bodo spoštovali obstoječih.

Vsem je priporočil, naj v zaprtih prostorih nosijo zaščitne medicinske maske ter se izogibajo velikim prireditvam in potovanjem v države, kjer "divja" epidemija. Poudaril je, da spremljajo stanje tudi v drugih sosednjih državah. Kot je dejal, meja ne nameravajo zapreti, a bodo, če bo to potrebno, uvedli dodatne ukrepe proti širjenju epidemije za državljane, ki prihajajo iz držav, v katerih se je epidemiološka slika poslabšala.

Zaprtje glavnega mesta Črne gore?

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike pa naj bi razmišljali o zaprtju glavnega mesta Črne gore Podgorice, kjer je trenutno 118 aktivno okuženih. Oblasti se bodo za ta ukrep odločile, če se prebivalci ne bodo držali navodil, kot je nošenje zaščitnih mask, umivanje rok in upoštevanje varnostne razdalje.

V Črni gori so v zadnjih 24 urah potrdili 61 novih primerov okužb.

Zahodni Balkan ostaja žarišče pandemije

Izredne razmere v Beogradu

V Srbiji, kjer so v zadnjem dnevu ugotovili 289 novih okužb po opravljenih 7872 testih, veljajo izredne razmere že v 11 mestih, med drugim v Novem Pazarju, Beogradu in Kragujevcu. Aktivno okuženih z novim koronavirusom v Srbiji je 2553 ljudi, ozdravljenih pa več kot 13.200. Pomoč respiratorjev potrebuje 93 bolnikov. Za posledicami covida-19 je umrlo še šest ljudi, tako da je zdaj število žrtev 317.

Uvajajo se omejitve, tudi omejevanje nočnih klubov, ki bodo odprti do 23.00. Za vse kršitelje so predvidene tudi denarne kazni. Grčija je zaradi naraščanja okužb zaprla mejo za srbske državljane. Ukrep bo veljal do 15. julija, ko bo grška vlada ponovno odločala o njem glede na epidemiološko sliko. Srbija je sicer na seznamu 15 epidemiološko varnih držav, ki ga je minuli teden objavila EU.

Pokrajinski sekretar za zdravje Zoran Gojković je prebivalce Srbije pozval, naj bodo odgovorni, saj lahko le tako preprečijo težave v bolnišnicah in zaščitijo zdravje prebivalcev, saj je "zdravstveni sistem preobremenjen". "Vse skupaj traja več kot štiri mesece, zaposleni v zdravstvu so utrujeni, bolnih pa je vse več," je dejal po poročanju B92. Ob tem je opozoril, da je treba položaj obvladati zdaj, "jeseni, ko bo hladneje, bodo večje težave, saj ne bomo mogli sprejeti vseh obolelih za covidom".

Pogovor z Boštjanom Anžinom: Kakšne so razmere v Srbiji?

V Severni Makedoniji so v preteklem dnevu potrdili 78 novih primerov, kar je manj kot v nedeljo, ko so jih 115. Za covidom-19 je umrlo še pet ljudi, ozdravelo je 172 bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V Severni Makedoniji so do zdaj potrdili 7124 primerov okužbe, umrlo je 346 ljudi. V državi je trenutno 3579 aktivnih primerov novega koronavirusa.

Tudi v BiH je precej upadlo število novih okužb v primerjavi z nedeljo. V zadnjih 23 urah so našteli 62 novih primerih, v nedeljo pa so jih potrdili 141. Rekord so sicer potrdili v soboto, ko so zaznali 289 novih primerov. V preteklih 24 urah sta za covidom-19 umrli še dve osebi, skupno pa 194.

Švica: V javnem potniškem prometu znova obvezne zaščitne maske

Prvič od začetka pandemije covida-19 v Švici znova velja obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem potniškem prometu, tudi letalskem. Do zdaj je bila nošnja zaščitnih mask v javnih prevoznih sredstvih priporočena le v času prometne konice. Pretekli teden so sicer po preverjanju v Ženevi ugotovili, da priporočilo ignorirajo skoraj vsi potniki.

Zaščitne maske so od zdaj v Švici obvezne tudi na žičnicah, ne pa v trgovinah. V Švici od danes velja tudi obvezna desetdnevna karantena za vstope v državo iz 29 držav, med katerimi so Rusija, Srbija, Švedska in ZDA. Slovenije ni na tem seznamu.

Časnik Tages-Anzeiger je ob koncu tedna primerjal število novih okužb v več državah v primerjavi s tednom prej in ugotovil, da naj bi se v Švici število okužb povečalo za 134 odstotkov. S tem je država pristala na petem mestu držav z največjim skokovitim porastom okužb, za Luksemburgom, Paragvajem, Avstralijo in Srbijo. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so v Švici doslej potrdili 32.268 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 1965 bolnikov.