"To je šele začetek," je ob napovedi zaprtja mošej dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Foto: Reuters
"Ideološko motivirana praksa avstrijske vlade predstavlja kršitev univerzalnih pravnih načel, kršitev politik socialne integracije, pravic manjšin in etike sobivanja," je tvitnil tiskovni predstavnik turškega predsednika. Foto: EPA
Avstrija: Napoved zaprtja sedmih mošej

Poleg mošeje na Dunaju je še šest mošej, ki jih upravlja arabska verska skupnost, štiri izmed njih so na Dunaju, dve v zvezni deželi Zgornja Avstrija in ena na avstrijskem Koroškem.

Njihovo zaprtje so odredili zaradi kršitev zakona o islamu, sprejetega leta 2015, je na jutranji novinarski konferenci v kanclerskem uradu pojasnil avstrijski kancler Sebastian Kurz. "Vzporedne družbe, politični islam in težnje k radikalizaciji v naši družbi nimajo mesta." Vicekancler Heinz-Christian Strache je k temu dodal, da ni mogoče "trpeti sovražnih pridig pod krinko religije".

Minister za kulturo Gernot Blümel je pojasnil, da so turško mošejo na Dunaju zaprli zaradi suma desničarskega ekstremizma in ker ni pridobila ustreznega dovoljenja za delovanje od Avstrijske skupnosti za islamsko vero, krovne skupine muslimanov v državi. Arabske mošeje so zaprli zaradi salafističnih stališč, ki naj bi jih pridigali v njih, je še pojasnil Blümel.

Trenutno zaradi kršitve prepovedi financiranja iz tujine preiskujejo do 60 imamov, večina med njimi naj bi bila vključenih v Združenje turških islamskih kulturnih društev v Evropi (ATIB), ki je neposredno pod nadzorom turških državnih verskih organov. Ustrezen postopek so že sprožili proti enajstim imamom, od katerih so pri dveh tudi že ugotovili kršitve. Tisti, pri katerih bodo ugotovili kršitve, bodo morali zapustiti državo, sicer jim grozi izgon, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil notranji minister Herbert Kickl.

Oster odziv Ankare
Tiskovni predstavnik turškega predsednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin je v odzivu dejal, da je poteza Avstrije posledica "islamofobnega, rasističnega in diskriminatornega vala" v Avstriji, v ozadju pa je poskus napada na muslimanske skupnosti z namenom pridobivanja političnih točk. "Ideološko motivirana praksa avstrijske vlade predstavlja kršitev univerzalnih pravnih načel, kršitev politik socialne integracije, pravic manjšin in etike sobivanja," je tvitnil in dodal, da je treba zavrniti vse poskuse normalizacije islamofobije in rasizma.

Povod za preiskavo fotografije uprizoritve bitke
Avstrijski organi so preiskavo mošej in imamov uvedli, potem ko so aprila objavili fotografije otrok, ki so v eni glavnih dunajskih mošej, povezanih s turško skupnostjo, uprizorili eni glavnih bitk Otomanskega cesarstva med prvo svetovno vojno. Na fotografijah je bilo videti dečke, kako nosijo turško zastavo in korakajo, oblečeni v maskirne uniforme. Uprizorili so tudi mrtve vojake, prekrite s turškimi zastavami. Prav tako je bilo videti deklice z naglavnimi rutami. Mošejo, kjer se je dogodek odvil, je vodil ATIB, ki je ob objavi fotografij aprila sporočil, da je šlo za "obžalovanja vreden" dogodek.

Avstrija: Napoved zaprtja sedmih mošej