Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je Varnostnemu svetu ZN-a sporočil, da poteka tretja operacija evakuacije civilistov iz jeklarne Azovstal v Mariupolju. Več podrobnosti ni navedel, da "ne bi ogrozil uspešnosti operacije".

"Upam, da bo nadaljnje usklajevanje z Moskvo in Kijevom privedlo do več humanitarnih premorov, ki bodo civilistom omogočili varen prehod iz spopadov in pomoč do tistih, ki jo nujno potrebujejo," je dejal 15-članskemu Varnostnemu svetu. "Še naprej moramo delati vse, kar je v naši moči, da ljudi spravimo iz teh peklenskih pokrajin," je dodal.

Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) so v dveh operacijah prejšnji teden z območja jeklarne Azovstal evakuirali skoraj 500 civilistov.

V Azovstalu poleg ukrajinskih vojakov domnevno vztraja še tudi okoli 200 civilistov.

Dim nad jeklarskim kompleksom Azovstal po obstreljevanju. Foto: Reuters
Dim nad jeklarskim kompleksom Azovstal po obstreljevanju. Foto: Reuters

Rusija trdi, da koridorji delujejo, borci jih obtožujejo kršitve prekinitve ognja

Ruska vojska je napovedala, da bodo v četrtek in še prihodnja dva dni prekinili ogenj, da bi omogočili evakuacijo civilistov. Kremelj trdi, da ruska vojska spoštuje prekinitev ognja ter da humanitarni koridorji za evakuacije delujejo.

Moskva napovedala prekinitev napadov na Azovstal

Ukrajinski borci medtem trdijo nasprotno. "Rusi so kršili obljubo premirja in niso dovolili evakuacije civilistov, ki se pred obstreljevanjem še naprej skrivajo v kleteh tovarne," je sporočil poveljnik in namestnik vodje bataljona Azov Svjatoslav Palamar.

"Potekajo težki in krvavi boji," je sporočil in navedel, da so ruski vojaki v tovarno vdrli pred tremi dnevi in sprožili spopade. Siloviti spopadi za Azovstal so potekali ponoči, ruska vojska naj bi območje napadala tudi iz zraka. "Če obstaja na svetu pekel, je to v Azovstalu," je po intenzivnih nočnih napadih dejal svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko.

Putin se je opravičil Izraelu za izjave Lavrova

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Naftalijem Bennettom dejal, da je Rusija pripravljena zagotoviti varen prehod civilistom iz Azovstala, a bi moral Kijev ukrajinskim borcem v jeklarni naročiti, naj odložijo orožje.

Sorodna novica Izrael za izjavo Lavrova, "da je bil tudi Hitler judovskega rodu", zahteva opravičilo

Putin se je izraelskemu premierju opravičil zaradi izjave ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, da je imel nacistični voditelj Adolf Hitler tudi judovsko kri.

"Premier je sprejel opravičilo predsednika Putina zaradi izjav Lavrova in se mu zahvalil, ker je pojasnil svoje stališče do judovskega naroda in holokavsta," so sporočili iz urada izraelskega premierja.

Kremelj teh pogovorov ni komentiral. Po navedbah Moskve je Putin v pogovoru poudaril prijateljske odnose med Rusijo in Izraelom. Tema pogovora so bile tudi razmere v Ukrajini.

Lavrov je v bran ruske invazije, katere cilj naj bi bil "denacifikacija" Ukrajine, pred dnevi v pogovoru za italijansko televizijo izjavil, da judovske korenine ukrajinskega predsednika Zelenskega ne postavljajo pod vprašaj Putinovega stališča, da so v Ukrajini nacisti.

Ob tem je dodal, da je Zelenski morda res judovskega rodu, a "je imel judovsko kri tudi Adolf Hitler". "To še nič ne pomeni. Moder judovski narod pravi, da so najhujši antisemiti po navadi Judi," je dejal Lavrov.

Ruske sile naj bi nadaljevale napade v pokrajini Harkov. Foto: Reuters
Ruske sile naj bi nadaljevale napade v pokrajini Harkov. Foto: Reuters

Rusija: ponoči ubili 600 ukrajinskih borcev

Rusija je sporočila, da so njene topniške enote ponoči ubile 600 ukrajinskih borcev. Prav tako pa naj bi uničili letalsko opremo na letališču Kanatovo in skladišče streliva. Ob tem so dodali, da so ukrajinske sile obstreljevale ruski vasi Žuravlevka in Nehotejvka. "Žrtev ni," je sporočil guverner te ruske regije Vjačeslav Gadkov. Uničenih je več hiš in garaž.

V napadu na Harkov ubit 15-letnik

Ukrajinska stran navaja, da ruske enote še naprej napadajo Doneški bazen na vzhodu Ukrajine. V mestu Harkov je bil ubit 15-letnik, ki je pomagal pri evakuaciji živali iz živalskega vrta, poroča BBC. Ponoči so ruske sile prav tako bombardirale mesto Kramatorsk ter kraje v pokrajinah Mikolajiv, kjer je bilo ranjenih več ljudi, in Lugansk, kjer so odkrili pet civilistov.

Francija in Indija pozvali k takojšnji prekinitvi spopadov

Indijski premier Narendra Modi je v sredo na obisku v Parizu skupaj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini in izrazil globoko zaskrbljenost zaradi humanitarne krize. Ob tem se je znova vzdržal izrecne obsodbe ruske invazije, ki jo Kremelj označuje kot "posebno vojaško operacijo".

Ruski predstavnik obiskal Mariupolj

Medtem naj bi v sredo Mariupolj obiskal namestnik vodje ruskega predsedniškega štaba in nekdanji predsednik vlade Sergej Kirijenko. Po navedbah vodje samooklicane ljudske republike Doneck Denisa Pušilina je Kirijenko obiskal jeklarno Ilič in mestno pristanišče.

Prav tako naj bi z generalnim sekretarjem stranke Vladimirja Putina Andrejem Turčakom obiskal mesto Volnovaka. Pušilin je obisk visokega kremeljskega uradnika označil kot sporočilo, da se je Rusija v to regijo vrnila za vedno.

Ruske sile pa drugje po države še vedno izvajajo zračne napade na železniški promet, je v sredo sporočil predstavnik ukrajinskih železnic. Po njihovih ocenah naj bi zaradi napadov krepko zamujalo približno 20 vlakov.

Bolgarija ponudila pomoč pri popravljanju ukrajinske vojaške opreme

Bolgarske oblasti so ugodile številnim prošnjam ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, vključno s popravilom vojaške opreme, vendar pa Kijevu za zdaj ne nameravajo dobavljati orožja. Poleg tega so privolili tudi v izvoz ukrajinskega žita prek bolgarskega črnomorskega pristanišča Varna, zagotavljanje nadaljnje humanitarne pomoči in podporo pri članstvu Ukrajine v Evropski uniji.

Gost dim, ki se vije z območja jeklarne Azovstal. Foto: AP
Gost dim, ki se vije z območja jeklarne Azovstal. Foto: AP

NYT: Ameriški obveščevalci Ukrajini pomagali ciljati ruske generale

Časopis New York Times razkriva, da naj bi ameriške obveščevalne službe ukrajinskim oblastem zagotovile podatke o ruskih enotah in s tem možnost uboja številnih ruskih generalov v Ukrajini.

Ameriške obveščevalne službe naj bi ukrajinskim vojakom zagotavljale obveščevalne podatke na bojišču v realnem času. Podatki naj bi vsebovali pričakovane premike ruskih enot, pridobljeni pa so bili iz nedavnih ameriških ocen o tajnem bojnem načrtu Moskve za spopade v avtonomni regiji Donbas na vzhodu Ukrajine. Ob tem niso navedli, koliko ruskih generalov je bilo ubitih zaradi tovrstnega informacijskega posredovanja ZDA.

Podpora ameriške obveščevalne službe Ukrajincem je odločno vplivala na stanje na bojišču, še navaja ameriški medij, saj je potrdila tarče, ki jih je nato identificirala ukrajinska vojska, in jo usmerila na nove cilje.

Ukrajinske oblasti trdijo, da so ubile približno 12 ruskih generalov, število, ki je presenetilo vojaške analitike, poroča New York Times.

ZDA: Želimo oslabljeno Rusijo

New York Times se je o tem pogovarjal z ameriškimi uradniki, ki niso želeli biti imenovani. Dejali so, da je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna skušala ohraniti večji del obveščevalnih podatkov na bojišču v Ukrajini v tajnosti, in sicer kot preventivo, da ne bi s tem še bolj izzvali ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriški general Lloyd Austin III. pa je prejšnji mesec izjavil, da "želijo videti oslabljeno Rusijo, in sicer do te mere, da ne bo več sposobna delati stvari, ki jih je ob invaziji v Ukrajini". Na vprašanje o posredovanju podatkov Ukrajini je tiskovni predstavnik Pentagona John F. Kirby dejal, da "ne bodo govorili o podrobnostih teh informacij". Priznal je, da ZDA zagotavljajo "Ukrajini informacije in obveščevalne podatke, ki jih lahko uporabijo za svojo obrambo".

Kot še poroča New York Times, se je po objavi članka odzvala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost, ki je dejala, da obveščevalni podatki na bojišču niso bili posredovani "z namenom ubijanja ruskih generalov".

Nadzor s tajnimi in komercialnimi sateliti

Ameriški uradniki niso hoteli razkriti, kako so ZDA pridobivale informacije iz štaba ruskih vojakov, saj bi to lahko ogrozilo njihovo metodo zbiranja podatkov. Ves čas vojne pa so uporabljale različne vire, med njimi tudi tajne in komercialne satelite za sledenje gibanja ruskih enot. To sicer tako ZDA kot članice Nata počnejo redno, da ukrajinskim enotam v realnem času posredujejo podatke.

Pomoč beguncem iz Ukrajine usiha

Evropski poslanci pozvali k zaščiti ukrajinskih begunk pred nasiljem

Evropski poslanci so v danes sprejeti resoluciji pozvali k zaščiti žensk, ki bežijo iz Ukrajine, pred nasiljem in spolnim izkoriščanjem. Ostro so obsodili spolno nasilje kot orožje vojne in se zavzeli za dostop do nujnih zdravstvenih storitev za vse begunce.

V resoluciji, ki so jo sprejeli s 462 glasovi za, 19 proti in 89 vzdržanimi, so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi vse večjega števila poročil o trgovini z ljudmi, spolnem nasilju, izkoriščanju, posilstvih in zlorabah, s katerimi se soočajo ženske in otroci, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Iz Ukrajine je pobegnilo več kot 5,5 milijona ljudi. Foto: EPA
Iz Ukrajine je pobegnilo več kot 5,5 milijona ljudi. Foto: EPA

Poudarili so, da je treba nasloviti posebne potrebe žensk in otrok, ki se jih sprejme v begunske centre. Države članice in Evropska unija bi morale hitro identificirati in preganjati trgovce z ljudmi, ki se okoriščajo na račun spolne zlorabe begunk. Države članice bi morale ob tem begunkam omogočiti dostop do storitev spolnega in reproduktivnega zdravja.

Po podatkih Visokega komisariata ZN-a za begunce je Ukrajino od začetka vojne 24. februarja zapustilo več kot 5,5 milijona ljudi, od tega je 90 odstotkov žensk in otrok. Še več kot sedem milijonov Ukrajincev je notranje razseljenih.

Steinmeier v pogovoru z Zelenskim rešil spor glede obiska v Kijevu

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je medtem v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Zelenskim rešil spor glede neuspelega obiska v Kijevu in izrazil podporo ukrajinskemu ljudstvu, so sporočili iz urada nemškega predsednika.

Steinmeier je nameraval v aprilu obiskati Kijev skupaj s predsedniki Poljske in baltskih držav. Ukrajinska stran je nato preklicala vabilo nemškemu predsedniku. Za to so se med drugim odločili zaradi dosedanje politike njegovih socialdemokratov (SPD) do Rusije. V Berlinu so incident označili za veliko žalitev. Kmalu zatem so v Kijev povabili nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je vabilo zaradi incidenta zavrnil.