Nizka volilna udeležba v štirih občinah na severu Kosova

Gibanje Samoodločba kosovskega premierja Albina Kurtija je razglasilo zmago v občinah Leposavić in Severna Mitrovica, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V Zvečanu in Zubinem Potoku so zmagali kandidati Demokratske stranke Kosova.

Poslanec Samoodločbe Armend Muja je povedal, da je kandidat Samoodločbe na Severu Mitrovice Erden Atić prejel 65 odstotkov glasov, medtem ko je kandidat Samoodločbe v Leposaviću Ljuljzim Hetemi prejel več kot 70 odstotkov glasov.

Po poročanju Kohe je v Zubinem Potoku Izmir Zećiri iz Demokratske stranke Kosova prejel 196 glasov, v Zvečanu pa je član Demokratske stranke Kosovo Ilir Peci prejel 114 glasov, še poroča Tanjug.

Po podatkih volilne komisije je v Severni Mitrovici glasovalo 837 volivcev (4,62 odstotka), v Zubinem Potoku 385 volivcev (5,78 odstotka), v Zvečanu 204 volivci (2,92 odstotka) in v Leposaviću 141 volivcev (1,06 odstotka).

Bojkot srbskih strank

Za župane je kandidiralo deset kandidatov, med katerimi je samo en človek srbske narodnosti, in sicer neodvisna kandidatka Slađana Pantović v Zvečanu.

Volitve, ki običajno potekajo v srbskih šolah, so zaradi bojkota srbskih strank in posledično napetih razmer zaradi varnosti izvedli kar v zabojnikih. Foto: Reuters
Volitve, ki običajno potekajo v srbskih šolah, so zaradi bojkota srbskih strank in posledično napetih razmer zaradi varnosti izvedli kar v zabojnikih. Foto: Reuters

Volitve je bojkotirala tudi Srbska lista, ki je od nastanka leta 2013 na skoraj vseh volitvah na Kosovu v večinsko srbskih okoljih prejela več kot 90 odstotkov glasov. Tudi volivce so pozvali k bojkotu.

Novoizvoljeni župani in občinski svetniki bodo nadomestili tiste, ki so novembra lani skupaj z drugimi srbskimi predstavniki v državnih institucijah odstopili zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Volitve bi morale potekati že decembra, zaradi zaostrenih varnostnih razmer pa so jih nato preložili na april.

Volitve bodo še zapletle odnose med Beogradom in Prištino

Že tako napete razmere, ki jih t. i. evropski načrt za normalizacijo, podpisan v Ohridu, ni prav dosti umiril, bi se utegnile še zaplesti, ko bodo Srbi na severu dobili albanske župane, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin.

Za varnost je skrbelo na stotine pripadnikov kosovske policije, Kforja in Euleksa.

Za varnost je skrbelo več sto pripadnikov kosovske policije, Kforja in Euleksa. Foto: Reuters
Za varnost je skrbelo več sto pripadnikov kosovske policije, Kforja in Euleksa. Foto: Reuters

Mednarodna skupnost obžaluje bojkot Srbov

Srbski predsednik Aleksandar Vučić podpira bojkot srbskih strank, ki zahtevajo ustanovitev Zveze srbskih občin, kot to predvideva tudi bruseljski sporazum, ter umik kosovskih posebnih policijskih enot s severa.

Kosovski premier Albin Kurti vztraja pri pripravi volitev, kot razloge pa poudarja spoštovanje demokratične prakse in potrebo po zapolnitvi vakuuma oblasti v štirih občinah.

Mednarodna skupnost, tudi Evropska unija, je obžalovala bojkot Srbske liste, a poudarila pomen mirnega poteka volitev. Posebni ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar je dal vedeti, da bodo ZDA priznale izid glasovanja ne glede na bojkot.

Vučić: Stranki Kurtija in Thacija bosta "okupirali" srbske občine

Vučić početje Zahoda ocenjuje za "odvratno" in trdi, da bosta stranki Albina Kurtija in Hashima Thacija brez prave konkurence "okupirali vse štiri večinsko srbske občine". Srbski predsednik ne izključuje možnosti, da bi Kurti pozneje sprejel ustanovitev Zveze občin s srbsko večino, a ker bodo tudi na severu vladali Kurtijevi župani, nobena od občin ne bo več hotela v to zvezo.

Kurti na drugi strani trdi, da so bili Srbi na severu Kosova do zdaj talci Srbske liste in Beograda. Ob včerajšnji predstavitvi vojske Srbije je Kurti zapisal, da bi morala v Batajnici, kjer so bila skrita trupla več sto kosovskih Albancev, potekati žalna slovesnost, ne pa vojaške vaje.