Pred sedežem Nata je že pripravljen prazen drog, na katerem bo v torek zaplapolala finska zastava. Foto: EPA
Pred sedežem Nata je že pripravljen prazen drog, na katerem bo v torek zaplapolala finska zastava. Foto: EPA

Novo članico bodo v zavezništvo sprejeli s slovesnostjo na sedežu Nata v Bruslju, ki bo potekala pred začetkom dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov. Na zasedanju se bodo posvetili nadaljnji podpori Ukrajini.

"To je zgodovinski teden. Jutri bomo Finsko pozdravili kot 31. članico Nata. S tem bo Finska postala varnejša, naše zavezništvo pa močnejše. Na sedežu Nata bomo prvič dvignili finsko zastavo," je povedal Stoltenberg na novinarski konferenci pred dvodnevnim zasedanjem zunanjih ministrov članic zavezništva.

V torek bo Turčija, ki je zadnja ratificirala finski protokol, dokumente o ratifikaciji deponirala pri ZDA, ki je država depozitarka za Severnoatlantsko pogodbo. Potem bo Stoltenberg o tem obvestil Finsko, ki bo prav tako deponirala dokumente o pristopu.

S tem ko bo Finska vstopila v Nato, bo varnejša tudi Švedska, je zagotovil generalni sekretar zavezništva in poudaril, da si bo še naprej prizadeval za to, da bo tudi Švedska čim prej postala članica.

Nordijski državi sta prošnjo za članstvo vložili skupaj maja lani po ruskem napadu na Ukrajino, na junijskem vrhu pa so ju nato zaveznice povabile k članstvu. Vendar pa švedskega pristopnega protokola Madžarska in Turčija iz različnih razlogov še nista ratificirali.

Odprta vrata zavezništva

Pridružitev Finske po Stoltenbergovih besedah prav tako kaže, da so vrata zavezništva odprta, kar je poudaril tudi glede ukrajinske prošnje za članstvo.

"Ukrajina bo postala članica zavezništva. Vendar pa se vsi zavedamo, da se je treba trenutno osredotočiti na to, da Ukrajina prevlada kot suverena, neodvisna država," je dejal.

Zato bo članice zavezništva na zasedanju, ki se ga bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, pozval, naj še naprej zagotavljajo vojaško, finančno in gospodarsko pomoč Ukrajini.

V torek se bo v ta namen sestala komisija Nato-Ukrajina, na kateri bo sodeloval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. To bo prvo zasedanje komisije na ministrski ravni po šestih letih.

Finska ima z Rusijo kar 1300 kilometrov dolgo mejo. Foto: EPA
Finska ima z Rusijo kar 1300 kilometrov dolgo mejo. Foto: EPA

Moskva bo okrepila vojaško prisotnost

Rusija bo zaradi finskega članstva v Natu okrepila vojaške zmogljivosti v zahodnih in severozahodnih regijah, je napovedal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško. "Okrepili bomo vojaški potencial v zahodni in severozahodni smeri. Če bodo na Finskem nameščene sile in sredstva drugih članic Nata, bomo sprejeli dodatne ukrepe za zanesljivo zagotavljanje vojaške varnosti Rusije," je dejal Gruško.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je že lani dejal, da Rusija izvaja ustrezne protiukrepe in bo v svojem zahodnem vojaškem okrožju oblikovala 12 enot ter divizij.