Mejni prehod Nuijamaa v Lappeenranti. Foto: Reuters
Mejni prehod Nuijamaa v Lappeenranti. Foto: Reuters

"Danes je vlada sprejela odločitev, da zapre mejne prehode Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra in Niirala na kopenski meji med Finsko in Rusijo," je sporočila notranja ministrica Mari Rantanen.

Finski premier Petteri Orpo pa je Rusijo obtožil, da namerno destabilizira Finsko kot odgovor na njeno pridružitev zvezi Nato. "Pripravljeni smo bili na različna zlonamerna dejanja Rusije, zato nas ta situacija ne preseneča," je dodal.

Moskva je sicer že aprila opozorila, da bo sprejela protiukrepe "v taktičnem in strateškem smislu", potem ko se je Finska odločila za pridružitev Natu.

Po podatkih finske mejne straže se je od avgusta povečalo število nezakonitih prehodov, predvsem državljanov z Bližnjega vzhoda in Afrike.

Od septembra je na mejo prispelo 280 prosilcev za azil, je sporočila mejna straža in opozorila, da povečan prihod prebežnikov "ogroža nacionalno varnost in obremenjuje delovanje organov na obmejnem območju".

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na omrežju X sporočila, da jo je Orpo seznanil o razmerah na meji z Rusijo. "Rusko instrumentaliziranje prebežnikov je sramotno. V celoti podpiram ukrepe, ki jih je sprejela Finska. Finski mejni straži pa se zahvaljujem za zaščito naših evropskih meja," je dodala.

Finski premier je že v torek opozoril, da Rusija prosilcem za azil dovoljuje prehod na finsko stran meje, čeprav ti nimajo ustreznih dokumentov. Finska medtem trenutno postavlja 200-kilometrsko ograjo na meji z Rusijo, ki naj bi jo dokončala do leta 2026.