Policija in gasilci pred policijsko postajo v Rambouilletu. Foto: Reuters
Policija in gasilci pred policijsko postajo v Rambouilletu. Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je žrtev identificiral kot Stephanie in izrazil sožalje družini. "Nič nas ne bo ustavilo pri odločnem boju proti islamskemu terorizmu," je tvitnil.

Tudi francoski premier Jean Castex je napad označil za terorističen. "Francija je v barbarski gesti neskončne strahopetnosti izgubila eno svojih vsakdanjih junakinj," je povedal na prizorišču napada.

Napad se je zgodil okoli 14.20 na vhodu v policijsko postajo, je povedal policijski vir. 48-letna administrativna delavka se je vrnila z odmora za kosilo, ko jo je napadalec z nožem dvakrat zabodel v vrat. Kljub posredovanju gasilcev je uslužbenka umrla na kraju dogodka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policist je nato ustrelil napadalca, ki je umrl v bolnišnici, poroča BBC.

Preiskavo je prevzelo protiteroristično tožilstvo, ki je sporočilo, da je moški pred napadom že preučil lokacijo. Pravosodni viri so sporočili, da so bili v povezavi z dogodkom aretirani trije ljudje . Šlo naj bi za "spremstvo" napadalca. Preiskujejo pa tudi napadalčevo stanovanje v Rambouilletu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalca so policijski viri identificirali kot 36-letnega Tunizijca, ki je več let zakonito bival v Franciji. Njegovo dovoljenje za bivanje naj bi se izteklo letos. Policijske kartoteke ni imel.

V Franciji so islamski skrajneži v napadih v zadnjih letih ubili 250 ljudi. Macron je po umoru osnovnošolskega učitelja pred šestimi meseci sprejel ukrepe, s katerimi napoveduje, da bo izkoreninil "radikalni islam".