Gre za drugo streljanje hrvaške policije na prebežnike v zadnjem mesecu. Foto: EPA
Gre za drugo streljanje hrvaške policije na prebežnike v zadnjem mesecu. Foto: EPA

Policijska uprava primorsko-goranske je sporočila, da so policisti v sredo na območju Mrkopalja izvajali okrepljene dejavnosti v boju proti nezakonitim migracijam in preprečevanju premoženjskih kaznivih dejanj.

Med posredovanjem so zalotili skupino neznanih oseb. "Med policijskim posredovanjem se je ena izmed oseb, da bi preprečila policistu opravljanje uradnih nalog, dejavno upirala in je na ta način s svojim dejanjem povzročila strel iz strelnega orožja policijskega uslužbenca. Posledično je sledila poškodba," je objavila policijska uprava s sedežem na Reki.

Izpostavili so, da je bila poškodovana oseba nemudoma deležna nujne medicinske pomoči. Pozneje so osebo prepeljali v bolnišnico na Reki, kjer so jo operirali in ni v smrtni nevarnosti. Bolnišnica je sporočila, da je bil ranjeni ustreljen v desno ramo, poroča hrvaška radiotelevizija HRT.

Reška policija je ranjenega prebežnika že kazensko ovadila zaradi nasilja nad uradno osebo, je poročala regionalna televizija N1.

Župan: Vaške straže so "Facebook bojevniki"

Župan občine Mrkopalj Josip Brozović je izrazil obžalovanje zaradi ranjenega migranta. Ostalih podrobnosti o dogodku, ki se je po njegovih besedah zgodil v slabih vremenskih pogojih v gorah, v temi in ob močnem deževju, ni vedel. Menil je tudi, da je policist ravnal v skladu s službenimi pravili.

Zanikal je tudi navedbe o domnevnih vaških stražah na tem območju ter ocenil, da gre za "Facebook bojevnike". Prepričan je, da hrvaška policija dobro opravlja svoje delo.

Drugo streljanje na prebežnike v enem mesecu

Sorodna novica Hrvaška policija streljala na prebežnike, eden je v smrtni nevarnosti

Hrvaška policija je sredi novembra prav tako na območju Gorskega kotarja s strelnim orožjem huje ranila enega izmed prebežnikov, ki je bil namenjen proti Sloveniji. Tudi v tem primeru je hrvaška policija sporočila, da niso namenoma streljali na skupino.

Policist naj bi streljal v zrak, da bi tako poklical kolege na pomoč, a se je med streljanjem spotaknil in padel ter po naključju zadel prebežnika, so pojasnili na policiji. Zaradi hudih poškodb so ranjenega večkrat operirali v reški bolnišnici. Bil je v smrtni nevarnosti.

Hrvaška policija je že nekaj let deležna kritik številnih hrvaških in mednarodnih nevladnih ter humanitarnih organizacij, da pri obravnavi prebežnikov uporablja nepotrebno in čezmerno silo.