V uradu hrvaške predsednice in ministrstva za obrambo niso želeli ne potrditi ne zanikati navedb medijev. Foto: Reuters
V uradu hrvaške predsednice in ministrstva za obrambo niso želeli ne potrditi ne zanikati navedb medijev. Foto: Reuters

Generala Mateja Mikića je hrvaška predsednica prisilno upokojila, na mesto poveljnika vojaškega letalstva pa imenovala dozdajšnjega Mikićevega namestnika Michaela Križanca.

Zaradi škandala so zamenjali tudi preostale poveljnike v oporišču v Zemuniku. Od brigadirja Maria Pleša je poveljstvo prevzel brigadir Željko Ninić. Odstavili so tudi poveljnike vojaške policije, letalskega voda in eskadrilje v Zemuniku, je v ponedeljek zvečer poročal RTL.

Sorodna novica Hrvaški piloti tihotapili orožje in prevažali osumljenega tihotapca orožja

Tihotapca orožja preoblekli v pilotsko uniformo

V zadrskem oporišču so ugotovili številne varnostne pomanjkljivosti, potem ko se je potrdilo, da so piloti pred dvema mesecema preoblekli 36-letnega tihotapca orožja v pilotsko uniformo in pripeljali v oporišče Zemunik pri Zadru. Nato naj bi ga peljali z vojaškimi helikopterji v okviru svojih rednih nalog.

Nekateri izmed ovadenih, vključno z dvema pilotoma, so bili tudi člani istega strelskega kluba iz Zadra. Med njimi je tudi dozdajšnji poveljnik oporišča v Zemuniku Pleša, so poročali hrvaški mediji.

Ministrstvo za obrambo zanika afero

Zadrska policija je prejšnji teden sporočila, da so kazensko ovadili šest ljudi zaradi nedovoljenega posedovanja, izdelave in nabave orožja ter eksplozivnih sredstev. Med preiskavo prostorov, ki so jih uporabljali osumljenci, so našli večjo količino različnega vojaškega streliva, vključno s tistim, ki ga uporabljajo v novih helikopterjih hrvaške vojske ameriške izdelave kiowa warriors. Kot so potrdili, so med ovadenimi trije vojaški piloti in trije civilisti.

Na obrambnem ministrstvu vztrajajo, da v vojaških helikopterjih niso tihotapili nobenega streliva in niti orožja.