Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot je povedala v poročanju za Dnevnik, se je pred nekaj urami vrnila v Lvov, ki mu je vojna do zdaj bolj ali manj prizanesla. Tja so se zatekli tudi številni Ukrajinci iz drugih bolj ogroženih mest in območij v državi.

"Najprej naj povem, da sem prišla sem iz Poljske, vrsta v Ukrajino je bila precej daljša kot kolona za odhod iz države, kar pomeni, da države ne zapušča več toliko ljudi, temveč se cele družine vračajo v Ukrajino v upanju, da se vojna umirja. Nekateri pravijo, da se vračajo tudi v Kijev in na druga območja, od koder so se umaknili ruski vojaki."

Povedala je, da med ljudmi močno odmevajo posnetki in fotografije ter zgodbe, ki prihajajo iz Buče. "Prav vsi ljudje, s katerimi sem govorila, mi skušajo pokazati še eno in še eno fotografijo moškega z zavezanimi rokami in ustreljenega v glavo ali hrbet. To jih je močno pretreslo. Vsi poznajo koga, ki je bil na teh območjih, in ne morejo razumeti, da se to dejansko dogaja."

Po njenih besedah je veliko svaril, da bodo, ko bo ukrajinska vojska "prečistila" območja, od koder so se umaknili ruski vojaki, našla še več žrtev, mogoče celo množičnih grobišč. "Ljudje se pripravljajo na najhujše, če lahko tako rečem, po drugi strani pa je veliko upanja, da se razmere v Kijevu umirjajo, da se bodo razmere umirile in da se fronta pomika proti vzhodu in da se bodo vsaj nekateri Ukrajinci lahko kmalu vrnili domov," je še poročala Karmen Švegl.

Karmen Švegl se oglaša iz Lvova

V večernem javljanju za Odmeve je dejala, da se je v mesecu dni, odkar je bila v Lvovu, v mestu vzpostavila neka nova normalnost. "4. dan vojne so bili ljudje izredno prestrašeni, spraševali so se, ali bodo Rusi prišli tudi tja. Zdaj je povsem drugače: večina restavracij in trgovin je odprtih. Veliko je tudi Ukrajincev, ki so iz drugih delov države. Danes smo slišali en alarm za napad in nihče ni niti trznil. Verjamejo, da so v Lvovu zagotovo varni."

Ob tem je znova ponovila, da je Buča pretresljiva zgodba. "Vsi posnetki so pretresli Ukrajince, zdaj govorijo samo o zločinih in strahu, kje bodo še našli trupla v teh predmestjih Kijeva. Ko sem bila prvič v Kijevu, sem govorila z ljudmi, ki jim je uspelo oditi iz Buče. Ruski vojaki so jim takrat dovolili, da so odšli brez težav. Tisti, ki so ostali tam, pa so potem bili priča grozljivim dogodkom. Ko so se zdesetkani ruski vojaki umikali, so streljali na vse in za seboj pustili opustošenje, kakršnega vidimo na posnetkih, ki prihajajo od tam. Dejstvo je, da je bilo ubitih veliko ljudi. Ko se vojske umikajo, takrat storijo največ zločinov. Buča in predmestja Kijeva niso bili izjema."

Na vprašanje, kaj lahko pričakujemo v Mariupolju, je dejala, da je to drugačna zgodba. "Če so v Buči ruski vojaki od blizu s puškami pobili večino ljudi, je v Mariupolju vojna daleč, večina napadov je izvedenih iz zraka, s topništvom napadajo mesto. Ljudje umirajo pod ruševinami, številni so se zatekli v kleti, ki so se zrušile same vase. Ruski vojaki niso v samem mestu, obkolili so ga, želijo ga osvojiti. To mesto jih loči od Krima in Donbasa, je strateško mesto do Krima. Tam imajo predvsem prostovoljce in Azov bataljon, ki se mu je očitno uspelo vkopati v mesto, še vedno pretihotapijo dovolj orožja v mesto, da se lahko upirajo ruskim silam in ne želijo izpustiti Mariupolja. Ta bitka bi lahko trajala še dolgo. Rusi so tam uporabili vse mogoče orožje in mesto skoraj zravnali s tlemi."

Karmen Švegl je v Lvovu