Prvi javni nagovor britanskega kralja Karla III. v katedrali svetega Pavla v Londonu. Princ Charles je neposredno po smrti kraljice postal kralj. Foto: AP
Prvi javni nagovor britanskega kralja Karla III. v katedrali svetega Pavla v Londonu. Princ Charles je neposredno po smrti kraljice postal kralj. Foto: AP
Sorodna novica Umrla je britanska kraljica Elizabeta II., novi kralj je Karel III.

V katedrali svetega Pavla v Londonu je bila najprej minuta molka, sledil je prvi javni govor kralja Karla III.

"Govorim vam z občutki velike žalosti. Vse življenje je bilo njeno visočanstvo, mati kraljica, moja ljuba mati, inspiracija in vir navdiha tako meni kot moji celotni družini. Neskončno smo ji hvaležni, kot je vsaka družina hvaležna svoji materi, za njeno ljubezen, pozornost, usmeritev, razumevanje in vzor," je dejal.

V Združenem kraljestvu se je začelo nacionalno žalovanje

Dodal je, da je imela kraljica Elizabeta II. "bogato življenje, v katerem je izpolnila obljubo. Njeno smrt najgloblje objokujemo." V nadaljevanju je javnosti podal tudi zaobljubo, "da vam bom služil vse življenje".

Spomnil je na kraljičino obljubo iz leta 1947, ko je dopolnila 21 let, da bo vse življenje posvetila služenju, in poudaril, da to ni bila le obljuba, temveč globoka osebna zaveza, ki je definirala njeno celotno življenje. V njem je sprejemala tudi žrtve, a njena predanost ni nikoli usahnila, je dejal. Podobno služenje je obljubil tudi sam. "Zdaj tudi jaz slovesno obljubljam, da bom v času, ki mi ga bo Bog še namenil, spoštoval ustavna načela našega naroda," je dejal in napovedal služenje z zvestobo, ljubeznijo in spoštovanjem.

William in Catherine postala princ in princesa Walesa

Ob tem je posebej izpostavil svojo ženo Camillo, na katere pomoč računa, ter oba sinova. Starejšemu Williamu je podelil tudi naziv valižanskega princa, ki ga je do zdaj kot prestolonaslednik nosil sam. Princ Charles je neposredno po smrti kraljice postal kralj.

William in Catherine sta postala princ in princesa Walesa. Foto: Reuters
William in Catherine sta postala princ in princesa Walesa. Foto: Reuters

Kraljeva prva avdienca s premierko

Po svojem prvem televizijskem nagovoru se je tako Karel III. sešel z britansko premierko Liz Truss, ki jo je kraljica Elizabeta II. še v torek uradno imenovala na čelo vlade. Vlada premierke je sicer danes že izrazila vso podporo novemu kralju.

Zvečer je v katedrali svetega Pavla v Londonu potekal poseben obred v spomin na kraljico. Po tem, ko so zbrani, med njimi tudi premierka, prisluhnili Karlovemu govoru, je sledilo bogoslužje. Po poročanju britanskega BBC-ja se je končalo z blagoslovom canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja in prvo uradno javno izvedbo britanske himne z besedilom Bog obvaruj kralja, kot je bilo pred letom 1952, ko je na prestol sedla Elizabeta II.

Kralj Karel III. je v Buckinghamski palači na svoji prvi avdienci sprejel britansko premierko Liz Truss. Foto: AP
Kralj Karel III. je v Buckinghamski palači na svoji prvi avdienci sprejel britansko premierko Liz Truss. Foto: AP

Kronanje kralja bo čez več mesecev

Kdaj bo Karel III. slovesno okronan, še ni znano, predvidoma bo to čez več mesecev. Ga bo pa v soboto za kralja formalno razglasil poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha.

Kralja je ob prihodu v London, kamor se je v spremstvu kraljice žene Camille s škotskega posestva Balmoral vrnil danes, pričakalo več tisoč ljudi. Ob izreku sožalja je množica pozdravila novega monarha, nekateri so mu tudi poljubljali roko.

Charles je na to, da je zasedel prestol, čakal rekordno dolgo, kralj je postal šele v starosti 73 let. Prestolonaslednik je kot prvorojeni sin kraljice postal februarja 1952 v starosti tri leta in tri mesece.

Zakaj je Camilla kraljica žena in ne princesa žena?

Karlova žena Camilla je po tem, ko je njen mož postal kralj, postala kraljica žena. To je bila želja Elizabete II., saj je bilo sprva mišljeno, da bo imela Camilla naziv princesa žena. Tega naziva ne more imeti, saj ni prva žena novega kralja. Karlova prva žena je bila princesa Diana, s katero sta bila sicer ločena, in je umrla v prometni nesreči leta 1997.

Kralj Karel III. in kraljica žena Camilla pred Buckinghamsko palačo, kjer so se smrti kraljice Elizabete II. poklonili številni užaloščeni Britanci. Foto: Reuters
Kralj Karel III. in kraljica žena Camilla pred Buckinghamsko palačo, kjer so se smrti kraljice Elizabete II. poklonili številni užaloščeni Britanci. Foto: Reuters

Cvetje pred vrati Buckinghamske palače

Ljudje se pred Buckinghamsko palačo zbirajo že od četrtka, od kraljice pa se poslavljajo s polaganjem cvetja. Elizabeti II. so se danes poklonili tudi s 96 vojaškimi salvami, za vsako leto njenega življenja. Kraljici, ki je vladala rekordnih 70 let, pa so se poklonili tudi številni svetovni voditelji, med njimi slovenski politični vrh.

Britanci so začeli obdobje žalovanja, zaradi česar so na Otoku odpovedali številne dogodke.

Pogreb kraljice predvidoma deseti dan po smrti

96-letna monarhinja z drugim najdaljšim stažem v svetovni zgodovini je umrla v četrtek popoldne, le nekaj ur po tem, ko je Buckinghamska palača skopo sporočila, da se je kraljici, ki je poletni oddih od julija preživljala na škotskem gradu Balmoral, zdravstveno stanje poslabšalo, da je pod zdravniškim nadzorom in da k njej hiti vsa ožja družina.

Britanska kraljeva družina je sporočila, da se bo obdobje žalovanja za kraljico končalo sedmi dan po njenem pogrebu. Datum pogreba še ni določen, pokopali naj bi jo sicer približno deset dni po smrti, najverjetneje torej prihodnjo nedeljo ali ponedeljek. Zastave na rezidencah monarhije bodo v tem času spuščene na pol droga.

Kraljica bo pokopana s svojimi starši, sestro in verjetno tudi možem

Kraljica Elizabeta II. v družbi moža princa Filipa, ki je umrl aprila lani.  Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. v družbi moža princa Filipa, ki je umrl aprila lani. Foto: Reuters
Elizabeta II. Obiskala tudi Slovenijo

Posmrtne ostanke monarhinje bodo najprej prepeljali iz Škotske v London, kjer bo štiri dni ležala v palači Westminster. Nato pa bo pokopana v kapeli sv. Jurija na windsorskem gradu, kjer so pokopani tudi njeni starši, kralj Jurij VI., ki je umrl leta 1952, in kraljica Elizabeta oziroma kraljica Mati (umrla 2002), pa tudi sestra princesa Margaret. Ta je kot edina članica kraljeve družine upepeljena, saj je bila njena poslednja želja, da so njeni posmrtni ostanki umeščeni med starša, prostor pa je bil le za žaro.

V družinsko kapelo sv. Jurija naj bi prekopali tudi princa Filipa, ki je umrl 9. aprila lani, star 99 let. Njegovi posmrtni ostanki so trenutno pokopani v grobnici, ki pa je v podzemnem delu kapele sv. Jurija, ne pa v posebnem delu, kjer so pokopani najožji člani družine.

Po smrti kraljice Elizabete II. bodo morali v Združenem kraljestvu med drugim zamenjati tudi bankovce, kovance in znamke z njeno podobo. Prav tako bodo morali znova spremeniti himno, namesto Bog obvaruj kraljico bo zdaj Bog obvaruj kralja, kot je že bilo pred letom 1952. Britanci bodo spremenili tudi potne liste, ki bodo odslej izdani v "imenu njegovega veličanstva".

Dogajanje tudi danes sproti spremljamo v spodnji aplikaciji.