Predsednik bi lahko imenoval tudi tehnično vlado, da bi sprejeli proračun za leto 2020. Foto: Reuters
Predsednik bi lahko imenoval tudi tehnično vlado, da bi sprejeli proračun za leto 2020. Foto: Reuters

Predsednik Italije je dejal, da razpustitve parlamenta vendarle ne gre "jemati zlahka". Tako je parlamentarnim strankam, ki so še vedno neodločene o konkretnih načrtih glede oblikovanja nove koalicije, dal čas za premislek do torka naslednji teden, ko se bo odločil, ali jim bo podelil mandat za sestavo nove vlade ali bo razpisal predčasne volitve.

Stranke je pozval k hitremu delovanju, saj se Italija spopada z več ključnimi roki. Poudaril je, da država potrebuje vlado na podlagi jasnega koalicijskega programa.

Stranke pripravljene na vse možne razplete

Na posvetih s predsednikom sta tako Liga, ki je sprožila vladno krizo, kot tudi opozicijska Demokratska stranka izrazili pripravljenost na koalicijo z Gibanjem pet zvezd.

Berlusconi bi rad predčasne volitve. Foto: Reuters
Berlusconi bi rad predčasne volitve. Foto: Reuters

Vodja stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi je Mattarelli povedal, da si želijo predčasnih volitev, če ni mogoče sestaviti desnosredinske vlade. Tudi predstavniki Bratovščine Italije se zavzemajo za predčasne volitve. V primeru teh naj bi najbolje kazalo prav morebitni koaliciji omenjenih strank z Ligo.

Mattarella se bo pogovoril tudi z njenim voditeljem Matteom Salvinijem, ki je z vložitvijo nezaupnice Conteju pred dvema tednoma tudi sprožil vladno krizo ter si močno prizadeva za predčasne volitve.

Trenja med demokrati in gibanjem

Demokratska stranka je pripravljenost za vlado z Gibanjem petih zvezd izrazila že v sredo, ko so predstavili tudi pet zahtev za pogovore med strankama, med drugim lojalno članstvo v EU-ju in spremembe pri upravljanju migracijskih tokov.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu iz vrst gibanja Manlio Di Stefano je PD obtožil, da postavlja nerazumne zahteve. "Druga največja stranka ne more narekovati našega programa," je povedal in spomnil, da ima njegova stranka največ poslancev.

Zingaretti in vodja gibanja Luigi di Maio nasprotujeta, da bi Conte ostal premier, česar pa stranka SD ni komentirala.