Kip v Melilli so postavili tri leta po Francovi smrti. Foto: Reuters
Kip v Melilli so postavili tri leta po Francovi smrti. Foto: Reuters

Delavci so odstranili kip, ki je stal na vhodu v mesto na severozahodni obali Afrike.
Elena Fernández Trevino, članica mestne skupščine v Melilli, je odstranitev kipa označila za "zgodovinski dan". Dejala je, da je bil to "edini kip na javnem kraju v Evropi, posvečen diktatorju", poroča BBC.

V mestu je proti odstranitvi kipa, postavljenega leta 1978, tri leta po Francovi smrti, glasovala le skrajno desna stranka Vox. Njeni člani so kip zagovarjali, češ da je posvetilo Francovi vlogi v vojni med Španijo in Berberi v Maroku v dvajsetih letih 20. stoletja.

Franco je vodil državni udar nacionalistov proti republikanski oblasti, ki je sprožil špansko državljansko vojno med letom 1936 in 1939, v kateri je Franco s pomočjo nacistične Nemčije in fašistične Italije zmagal.

Po zmagi je Franco vodil režim, ki je izvajal teror in sistematično indoktrinacijo z nadzorom nad mediji in izobraževalnim sistemom, poroča BBC.

V Španiji so šele leta 2007 sprejeli Zakon o zgodovinskem spominu, katerega namen je prepoznati trpljenje žrtev frankizma. V skladu z zakonom so simbole diktature počasi odstranjevali, tudi kipe drugih vidnih predstavnikov frankističnega režima.

Medtem ko številne Francove žrtve še ležijo zakopane neidentificirane, je bil Franco pokopan v ogromnem mavzoleju v Dolini padlih zunaj Madrida. Tam je pokopanih tudi več deset tisoč ljudi, umrlih v vojni. Kompleks so gradili politični zaporniki, ki jih je Francov režim poslal na prisilno delo, mavzolej pa je postal nekakšno svetišče skrajne desnice. Francove ostanke so leta 2019 premaknili iz mavzoleja.