Nekdanjega vodjo Sarkozyjevega kabineta in bivšega notranjega ministra Clauda Gueanta je sodišče obsodilo na leto dni zapora. Foto: EPA
Nekdanjega vodjo Sarkozyjevega kabineta in bivšega notranjega ministra Clauda Gueanta je sodišče obsodilo na leto dni zapora. Foto: EPA

Gueant, ki je veljal za enega najtesnejših sodelavcev Nicolasa Sarkozyja v času njegovega mandata med letoma 2007 in 2012, je bil obsojen na leto dni zapora, od tega na štiri mesece pogojno. 77-letnik je sicer od decembra v zaporu, potem ko ni poplačal globe in odškodnine državi v povezavi s prejšnjo obsodbo.

Gueantu so oktobra lani skupaj s štirimi drugimi sodelavci sodili zaradi obtožb o zlorabi javnih sredstev, s tem ko so naročili javnomnenjske raziskave v skupni vrednosti 7,5 milijona evrov.

Pisatelj in nekdanji Sarkozyjev svetovalec Patrick Buisson je bil obsojen na dve leti pogojne kazni in plačilo 150.000 evrov, nekdanji svetovalec Pierre Giacometti, ki je bil zadolžen za javnomnenjske raziskave, pa je bil obsojen na šest mesecev pogojno in 70.000 evrov kazni.

Obtoženi so bili, da so na nepregleden način in brez konkurenčne ponudbe naročali javnomnenjske raziskave za Sarkozyja ter s tem kršili francosko zakonodajo o javnem financiranju, s čimer je nastala milijonska škoda.

66-letni Sarkozy v sodnem postopku ni sedel na zatožno klop, so ga pa zaslišali kot pričo. Za čas njegovega predsedniškega mandata zanj velja imuniteta, se je pa moral nekdanji predsednik zagovarjati pred očitki v nekaterih drugih postopkih, ki so jih uvedli proti njemu zaradi korupcije in nezakonitega financiranja volilne kampanje.