Španska obalna straža je v petek rešila 509 prebežnikov. Foto: Reuters
Španska obalna straža je v petek rešila 509 prebežnikov. Foto: Reuters
Solun
V hudi prometni nesreči blizu Soluna je umrlo 11 ljudi, najverjetneje prebežnikov. Foto: Reuters

Številka je skrb vzbujajoča in kaže na to, da morajo države po Evropski uniji izboljšati sisteme podpore mladoletnim prebežnikom, poudarja vodja Nemškega združenja za dobrobit otrok Holger Hofmann, je poročal Deutsche Welle. Združenje opozarja, da je preventivno ukrepanje oteženo, ker policija nima dovolj podatkov glede izginotja otrok.

Dobrodelna organizacija Pogrešani otroci Evrope pri tem poudarja, da kriminalna združenja po vsej celini pritiskajo na mladoletne prebežnike, da bi ti zapustili uradne institucije, ki zanje skrbijo. Številni postanejo žrtve trgovine z ljudmi, so prisiljeni v prostitucijo, prisilno beraštvo ali tihotapljenje mamil.

Na Lampeduso prispelo 70 prebežnikov
Na italijanski otok Lampedusa je medtem po poročanju STA-ja prispelo okoli 70 prebežnikov. Na čoln s prebežniki je približno 29 kilometrov od otoka naletela tunizijska ribiška ladja, ki je obvestila pristojne službe. Italijanska obalna straža je sporočila, da bi morala odgovornost za reševalno operacijo prevzeti Malta, a so prebežniki na koncu prispeli na Lampeduso. Po poročanju italijanskih medijev so bili na čolnu prebežniki iz Eritreje, Gane in Sirije. Na poti so bili okoli 35 ur.

Za zdaj ni znano, ali jih je rešila italijanska obalna straža ali jih je zgolj pospremila do pristanišča. Malteška vlada zavrača očitke italijanske strani in trdi, da je delovala v skladu z zakonodajo, poroča Malta Independent. Odkar italijanski notranji minister Matteo Salvini izvaja strogo protipriseljensko politiko, se je število prihodov v državo močno zmanjšalo. Po podatkih notranjega ministrstva je ta mesec v Italijo prispelo okoli 400 prebežnikov.

Španska obalna straža rešila več kot 500 ljudi
Španska obalna straža je vzhodno od Gibraltarske ožine s potapljajoče se ladje rešila 36 prebežnikov iz podsaharske Afrike. Po njihovih navedbah je pogrešanih še 17 ljudi, ki so bili na ladji. Obalna straža je iz vode potegnila tri trupla. Po podatkih Združenih narodov je na poti proti Evropi na morju umrlo že 1.783 ljudi.

Samo v petek je španska obalna straža iz 15 plovil rešila 509 prebežnikov, poroča AP.

Več smrtnih žrtev prometne nesreče v Grčiji
V hudi prometni nesreči blizu Soluna v Grčiji je zjutraj umrlo 11 ljudi. Po podatkih policije gre najverjetneje za prebežnike, ki so predtem v Grčijo prišli iz Turčije. Vozilo je čelno trčilo v tovorno vozilo, nato pa zagorelo. Vsi potniki v vozilu so umrli. Voznik tovornega vozila se je v nesreči poškodoval in bil prepeljan v bolnišnico.

Vozilo, ki je bilo udeleženo v nesreči, je bilo po podatkih grške policije v preteklosti že uporabljeno za tihotapljenje prebežnikov. Pred nesrečo ga je policija zato skušala zaustaviti in preveriti, a ji to ni uspelo. V zadnjih mesecih se je povečalo število ljudi, ki nezakonito prečkajo turško-grško mejo. Številne med njimi tihotapci prevažajo v Solun, kjer se prebežniki prijavijo na policijskih postajah in zaprosijo za azil, še poroča AP.