Konoplja. Foto: Reuters
Konoplja. Foto: Reuters

Legalizacijo je podprlo 407 poslank in poslancev, 226 jih je bilo proti, štirje so se vzdržali glasovanja. Zgornji dom (Bundesrat) bo o zakonu odločal 22. marca, a potrditev ni nujna, bi pa lahko zgornji dom postopkovno še zavlekel uveljavitev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zakon, ki je sprožil burno razpravo, omogoča, da bodo lahko imeli odrasli do 25 gramov konoplje za osebno uporabo. Na lastnem domu bodo dovoljene tri žive rastline konoplje in do 50 gramov konoplje za osebno uporabo. Kajenje marihuane na javnih mestih bo prepovedano v šolah, športnih objektih in v njihovi neposredni bližini.

Dovoljena naj bi bila tudi nekomercialna društva za gojenje, v katerih bo lahko do 500 članov s stalnim prebivališčem v Nemčiji kolektivno gojilo konopljo in si jo medsebojno dobavljajo za osebno uporabo, in sicer do največ 50 gramov na člana na mesec. Najpozneje v 18 mesecih po začetku veljavnosti zakona bodo med drugim opravili prvo oceno njegovega vpliva na mlade.

Zakon je med drugim podpiral zdravstveni minister Karl Lauterbach, češ da trenutne razmere niso sprejemljive zaradi vse večjega števila uporabnikov in širjenja črnega trga.

V Nemčiji je javnost razdvojena glede legalizacije konoplje. Glede na anketo inštituta YouGov vsaj delno legalizacijo podpira 42 odstotkov vprašanih, malo več pa jih je proti.