Predsednik stranke SDP Davor Bernardić ob zmagi Zorana Milanovića na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Predsednik stranke SDP Davor Bernardić ob zmagi Zorana Milanovića na predsedniških volitvah. Foto: EPA

Poleg socialdemokratov (SDP) so v koaliciji še Hrvaška kmečka stranka (HSS), Državljansko-liberalna zveza (Glas), Hrvaška stranka upokojencev (HSU) in Stranka narodnega in državljanskega aktivizma (Snaga).

V koaliciji Restart so prepričani, da je vladajoča Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) pripeljala državo na rob uničenja, zato si prizadevajo za vnovični zagon "države brez korupcije". Obljubljajo reforme pravosodja, izobraževanja in zdravstva ter ukrepe za rast industrije in izvoza.

Vodja socialdemokratov Davor Bernardić je poudaril, da je morala več kot polovica članov trenutne hrvaške koalicijske vlade na čelu s HDZ-jem zapustiti svoje položaje zaradi suma korupcije.

"Štab za obrambo pred HDZ-jem"
Predsednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš je dejala, da koalicija predstavlja nov štab – štab za obrambo Hrvaške pred HDZ-jem. Po njenih besedah ni naključje, da so novo koalicijo predstavili na dan zmage nad fašizmom in dan Evrope, saj simbolizira, kakšno Hrvaško si želijo, poroča regionalni portal N1.

Če bo koalicija Restart zmagala na volitvah, naj bi zmanjšali število ministrstev v vladi in tudi število zaposlenih v državni upravi. Načrtujejo še zmanjšanje števila enot lokalne samouprave ter digitalizacijo vseh javnih storitev in postopkov.

Koalicijske pogodbe z regionalnimi strankami in župani
Potrdili so, da potekajo pogovori o skupnem nastopu na parlamentarnih volitvah s še nekaterimi vplivnimi regionalnimi strankami, kot je Istrski demokratski zbor (IDS), ter s številnimi nestrankarskimi predsedniki županij ter župani mest in občin. Prihodnji teden naj bi podpisali koalicijsko pogodbo z županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirjem Bajsom.

Bodo volitve že julija?
V HDZ-ju si prizadevajo, da bi bile parlamentarne volitve že julija, če bo epidemiološka slika izbruha novega koronavirusa še naprej tako ugodna, kot je bila v preteklih dneh. Skrajni rok za hrvaške parlamentarne volitve je sicer sredi decembra, saj štiriletni mandat obstoječemu sklicu sabora poteče sredi oktobra.