Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer med zasedanjem vlade. Foto: EPA
Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer med zasedanjem vlade. Foto: EPA

Ministrica namerava ukrepati po incidentih, povezanih z desničarskim ekstremizmom med pripadniki elitne enote vojske. V okviru reforme namerava med drugim spremeniti načine izbora in urjenja vojakov, vodstvo pa namerava premestiti na druge položaje. Četo, ki je bila v središču skrajnega desničarstva, pa bodo razpustili, je dejala ministrica za časopis Süddeutsche Zeitung.

KSK ne more obstati v trenutni obliki
KSK se je po besedah ministrice v delih osamosvojil, k temu pa je pripomogla predvsem toksična kultura vodilnih. "Zato KSK ne more obstati v svoji trenutni obliki," je dodala. O prvih uspehih prestrukturiranja bodo odločali konec oktobra, predvidoma do takrat pa elitna enota ne bo smela sodelovati na mednarodnih vajah in operacijah.

Izginilo 48.000 kosov streliva in 62 kilogramov razstreliva
Povod za reformo enote je bilo med drugim razkritje, da je izginilo 48.000 kosov streliva in 62 kilogramov razstreliva. Zdaj morajo nujno ugotoviti, ali je šlo za krajo ali pa so le površno vodili evidenco.

Pri KSK-ju 20 pripadnikov, ki jih sumijo skrajnega desničarstva
Dodatno je enoto pretreslo odkritje velike količine orožja in streliva na zasebnem zemljišču enega od višjih pripadnikov KSK-ja. 45-letnik si je nakopičil več tisoč kosov nabojev, strelno orožje in razstrelivo. Bil je del spornega kroga KSK-vojakov, ki naj bi imeli skrajno desne težnje. Pri KSK-ju je sicer 20 pripadnikov, ki jih sumijo skrajnega desničarstva.

Leta 1996 ustanovljena elitna enota je primerljiva z britansko enoto SAS ali ameriško Navy Seals. Med drugim so se nemški pripadniki KSK-ja borili proti talibanom v Afganistanu.