Med zapovedmi so tudi hvaležnost Avstriji, upoštevanje avstrijske zakonodaje, učenje nemščine, prilagoditev avstrijskim vrednotam in vzgoja otroke v skladu z njimi, mirno reševanje sporov in spoštovanje verske svobode.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zapovedi bodo predložili migrantom poleg uradne dokumentacije, ki jo prejmejo prosilci za azil. S podpisom se bodo sicer obvezali, da upoštevajo pravila, a v primeru neupoštevanja ne bo posledic, je v ponedeljek pojasnil regionalni minister za azilno politiko Gottfried Waldhäusl iz vrst svobodnjakov (FPÖ).

"Za določen čas zaščitimo te ljudi in jim damo vse, kar potrebujejo. V zameno pričakujemo neko hvaležnost," je dejal Waldhäusl. Omenjeni politik iz vrst svobodnjakov je pred meseci razburil z vzpostavitvijo centra za mlade problematične begunce, ki je bil obdan z bodečo žico. Po valu kritik so center zaprli.

Kot smo poročali v nedeljo, je Avstrija med šesterico držav, ki so še za pol leta podaljšale nadzor na mejah z drugimi državami v schengenskem območju. Slovenija že vseskozi ponavlja, da nadzor na slovensko-avstrijski meji ni utemeljen in je zato neupravičen. Trdi, da razmere na zunanji schengenski meji povsem obvladuje. To kaže tudi podatek, da je v prvih treh mesecih tega leta od avstrijskih organov sprejela le 15 vrnjenih prebežnikov.