Prekinitev ognja na območju Gorskega Karabaha že od novembra nadzoruje ruska vojska. Foto: EPA
Prekinitev ognja na območju Gorskega Karabaha že od novembra nadzoruje ruska vojska. Foto: EPA

V azerbajdžanski pokrajini Agdam so odprli turško-ruski center za nadzor nad prekinitvijo ognja, v katerem bo nameščenih po 60 uslužbencev iz vsake države, je sporočilo azerbajdžansko obrambno ministrstvo.

"Center bo zbiral in preverjal informacije o spoštovanju prekinitve ognja in dejavnostih, ki kršijo dogovor. Nadzor se bo izvajal z brezpilotnimi letalniki in drugimi načini ocenjevanja podatkov, pridobljenih iz drugih virov," so sporočili z ruskega ministrstva za obrambo.

Predsednika Azerbajdžana Ilham Alijev in Rusije Vladimir Putin sta v telefonskem pogovoru pozdravila odprtje centra in izrazila upanje, da bo "pripomogel k nadaljnji stabilizaciji razmer v Gorskem Karabahu in k doslednemu spoštovanju sporazuma z 9. novembra 2020", piše v sporočilu za javnost na spletni strani Kremlja.

V spopadih ubitih najmanj 6000 ljudi

Spopadi za Gorski Karabah so med Armenijo in Azerbajdžanom izbruhnili konec septembra lani, po šestih tednih vojne pa so se ob mediaciji Rusije končali novembra lani. Armenija je v skladu z dogovorom Azerbajdžanu prepustila del zgodovinske pokrajine Gorski Karabah in okoliška območja, ki jih je Armenija sicer osvojila med vojno v 90. letih. V spopadih je bilo na obeh straneh ubitih najmanj 6000 ljudi.

Gorski Karabah je po mednarodnem pravu del ozemlja Azerbajdžana, veliko večino prebivalstva pa so pred spopadi predstavljali etnični Armenci.

Turčija je v spopadih podpirala Azerbajdžan in večkrat kritizirala delovanje skupine Evropske organizacije za varnost (OVSE) in njeno skupino Minsk, pod okriljem katere naj bi potekali pogovori za rešitev konflikta v Gorskem Karabahu. Skupino Minsk vodijo ZDA, Francija in Rusija.