Francija je za varovanje judovskih ustanov aktivirala 10.000 policistov. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Francija je za varovanje judovskih ustanov aktivirala 10.000 policistov. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

V Franciji se je povečalo število antisemitskih dejanj, odkar je Hamas v soboto napadel Izrael, je sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin.

"Od sobotnih terorističnih pokolov v Izraelu smo zaznali več kot sto antisemitskih dejanj, predvsem oznak in svastik, pa tudi žalitev. Pred vhodi v šole in sinagoge so bili aretirani ljudje z noži, zaznali smo tudi brezpilotni letalnik nad judovskim verskim prostorom," je dejal notranji minister in dodal, da so zaznali tudi 2000 prijav nasilja na spletu.

V povezavi z incidenti so aretirali skupno 24 ljudi, trem bodo odvzeli dovoljenje za bivanje v Franciji. Vlada je za dodatno varovanje 500 judovskih ustanov v 24 krajev po državi aktivirala 10.000 policistov.

Protest v podporo Palestincem v Parizu. Foto: EPA
Protest v podporo Palestincem v Parizu. Foto: EPA

"Če gre za podporo Hamasu, protesta ne bomo dovolili"

V državi so potekali tudi protesti podpore Palestincem. Dva napovedana protesta so oblasti prepovedale, vendar naj bi kljub temu potekala. Darmanin je v povezavi s protesti podpore Palestincem dejal, da bodo o dovoljenju ali prepovedi razpravljali od primera do primera.

"Palestinsko vprašanje je absolutno spoštovanja vredno. Francija je vedno menila, da potrebujemo dve državi, izraelsko in palestinsko. A če gre za izraz podpore Hamasu, protesta ne bomo dovolili," je še dejal notranji minister.

Kasneje je Darmain sporočil, da so protesti v podporo Palestincem prepovedani in v izjavi za javnost dodal, da bo do vsi tuji državljani, ki bodo kršili pravila, deportirani. Odločitev je bila sprejeta v luči povečanja antisemitskih dejanj po spopadih v Izraelu in Gazi.

Macron poziva k enotnosti

Francoski predsednik Emmanuel Macron se bo danes sešel z voditelji političnih strank in v televizijskem nagovoru državljane pozval k enotnosti, s čimer bo poskusil preprečiti širjenje izraelsko-palestinskega konflikta. V Franciji sicer bivata tako največja judovska kot največja muslimanska skupnost v Evropi.

V Združenem kraljestvu 89 antisemitskih dejanj

Britanska organizacija Community Security Trust (CST) je medtem sporočila, da je med soboto in torkom v Združenem kraljestvu zaznala skupno 89 primerov antisemitskih dejanj. Med njimi je bilo šest groženj s smrtjo Judom in trije vandalizmi judovske lastnine.

"Da ne bo pomote, to so rasistični incidenti in zločini iz sovraštva, v katerih se meri na judovsko ljudstvo, lastnino in institucije. V številnih primerih storilci uporabljajo propalestinske simbole in jezik kot orožje za grožnje in zlorabe judovskega ljudstva," so zapisali pri organizaciji.

Protesti v podporo Palestincem na Irskem. Foto: Reuters
Protesti v podporo Palestincem na Irskem. Foto: Reuters

Britanski državni sekretar za varnost Tom Tugendhat je dejal, da oblasti naraščanje števila antisemitskih dejanj jemljejo izjemno resno.

Tudi v Nemčiji okrepili varovanje

Centralni svet Judov v Nemčiji pa je sporočil, da so okrepili varovanje zaradi pozivov k nasilju nad judovskimi ustanovami. Hamas je namreč

Sorodna novica Blinken v Tel Avivu: Vedno vam bomo stali ob strani. V Izrael prihata tudi Von Der Leyen in Metsola

muslimane po vsem svetu za ta petek pozval k protestom. "Pozivi k nasilju nad judovskimi ustanovami za petek so na družbenih omrežjih krožili že od srede. Nenehno si izmenjujemo informacije z varnostnimi organi, ki resno obravnavajo varnostne razmere Judov v Nemčiji," je še dodal svet.

Na Dunaju je medtem v sredo prav tako potekal shod v podporo Palestini. Na ulicah mesta se je zbralo več sto ljudi, čeprav je policija le nekaj ur prej shod prepovedala. Policija shoda ni prekinila, temveč je udeležence obkolila, saj je nedaleč stran potekal tudi shod v podporo Izraelu. Vloženih je bilo več kot 300 obtožnic, večinoma zaradi kršitev zakona o zbiranju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.