Bitka za Vukovar velja za največjo in najbolj krvavo bitko v vojni na Hrvaškem. Foto: BoBo
Bitka za Vukovar velja za največjo in najbolj krvavo bitko v vojni na Hrvaškem. Foto: BoBo

Množično grobišče so našli na območju vasi Pačetin in Bobota na lokaciji nezakonitega odlagališča odpadkov. Posmrtne ostanke so že izkopali. Zdaj bosta sledili antropološka obdelava in identifikacija na podlagi analize DNK. Nadaljuje se tudi preiskava terena, kjer so našli množično grobišče, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

O odkritju grobišča je prejšnji petek javnosti poročal hrvaški minister za veterane Tomo Medved. Medved je Srbijo vnovič pozval, naj odpre svoje arhive ter Hrvaški posreduje protokole in zapisnike ter informacije o pogrešanih iz hrvaške osamosvojitvene vojne.

Hrvaška z ministrstvom za veterane iz časa vojne še vedno išče 1853 ljudi, od tega 520 z območja Vukovarsko-sremske županije. Z območja mesta Vukovar in primestnih naselij od leta 1991 pogrešajo 386 ljudi, navaja Hina.

Bitka za Vukovar velja za največjo in najbolj krvavo bitko v vojni na Hrvaškem. Pripadniki nekdanje JLA in različnih srbskih paravojaških enot, med katerimi so bili tudi četniki, so po trimesečnem obleganju 18. novembra 1991 vdrli v Vukovar.

Po zavzetju mesta so zagrešili najhujše vojne zločine na Hrvaškem, med drugim množičen poboj več sto ujetnikov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice. Po navedbah hrvaške strani je bilo med obleganjem ubitih približno 3000 hrvaških vojakov in civilistov različnih narodnosti.

Iz mesta so pregnali več kot 22.000 prebivalcev. Mnoge so ujeli, več sto tudi ubili. Približno 7000 ujetnikov so odpeljali v taborišča v Srbiji, nato pa so jih po večmesečnem trpinčenju zamenjali za srbske ujetnike na Hrvaškem.