Protest v Leipzigu. Foto: EPA
Protest v Leipzigu. Foto: EPA

Prva protesta sta se že odvila ta ponedeljek, in sicer v organizaciji stranke Levica (Die Linke) v Leipzigu ter v Magdeburgu na poziv skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD).

Stranka Levica je bila prva, ki je napovedala niz protestov proti naraščajočim cenam plina, energije in hrane v Nemčiji. Za prizorišče prvega ponedeljkovega protesta si je izbrala Leipzig. Slogan njihovega shoda se je glasil Razbremenite ljudi. Omejite cene. Obdavčite presežne dobičke.

Poleg stranke Levica je k demonstracijam pozvalo tudi več desničarskih strank, vključno s skrajno desnima Svobodna Saška in AfD. Pod sloganom Skupaj proti tistim tam zgoraj je stranka Svobodna Saška prijavila svoj shod na isti lokaciji kot Levica v Leipzigu. S tem je nastal vtis, da sta v tem primeru oba politična pola na skupni strani, ocenjuje nemški Deutsche Welle.

Shod tudi v Magdeburgu

V ponedeljek je medtem stranka AfD v središču Magdeburga organizirala shod proti vse višjim življenjskim stroškom, na katerem se je po podatkih policije zbralo več kot 2000 ljudi. Visoki člani stranke so na protestu obsodili ukrepe zvezne vlade za razbremenitev državljanov, ki naj ne bi bili dovolj učinkoviti. Zlasti so podvomili o novem sveženju za pomoč prebivalcem pri spopadanju z naraščajočimi stroški energije in inflacijo v višini več kot 65 milijard evrov.

Kritizirali so tudi zunanjo politiko Berlina ter zahtevali odpravo sankcij, ki so bile uvedene proti Rusiji zaradi njene invazijo na Ukrajino.

Protesti naj bi od zdaj naprej potekali vsak ponedeljek, mnogo politikov in varnostni organi pa se že pripravljajo na "vročo jesen".

Shodi tudi zaradi protikoronskih ukrepov in islamizaciji

To sicer niso prvi ponedeljkovi protesti v državi. Podobni shodi so se odvijali tudi na vrhuncu pandemije covida-19, ko so protestniki nasprotovali ukrepom zvezne vlade za obvladovanje pandemije, in pred tem leta 2014, ko je protiislamsko gibanje Patriotski Evropejci proti islamizaciji Zahoda (Pegida) opozarjalo na prevelik vpliv islama v Nemčiji, kar je nato še podkrepila begunska kriza.