Oblasti opozarjajo na nasilnost neonacistov. Foto: Reuters
Oblasti opozarjajo na nasilnost neonacistov. Foto: Reuters

Policija je izvedla hišne preiskave pri 13 članih skupine, ki je znana tudi pod imenom Wolfsbrigade 44, v deželah Hessen, Mecklenburg-Predpomorjanska in Severno Porenje-Vestfalija. V okviru racije nameravajo zaseči premoženje skupine ter morebitno propagando.

Varnostne oblasti svarijo, da bi se skupina zatekla k nasilju, da bi ponovno vzpostavila nacistično državo. Njen deklarativni cilj, ki naj bi ga dosegli nasilno, naj bi bila "oživitev svobodne očetnjave" v skladu z "nemškim moralnim zakonom", poroča nemški portal Deutsche Welle.

"Kdor se bori proti temeljnim vrednotam naše liberalne družbe bo doživel odločen odziv naše ustavne demokracije," je sporočil Alter.

Skupina obstaja od leta 2016 in ima po ugotovitvah oblasti vzpostavljeno trdno strukturo. Na njih so postali med drugim pozorni, ko so v začetku leta 2018 na vlaku našli vrečo z orožjem in majico z napisom "Sturmbrigade 44 Koethen-Anhalt".

Število 44 v imenu pomeni četrti črki abecede DD, okrajšava za "Divizija Dirlewanger". Oskar Dirlewanger je bil SS poveljnik, ki ga zgodovinarji označujejo za posebej sadističnega vojnega zločinca.