Položaj premierke je Ana Brnabić prvič zasedla junija 2017. Foto: Reuters
Položaj premierke je Ana Brnabić prvič zasedla junija 2017. Foto: Reuters

Dosedanja predsednica vlade Ana Brnabić je v parlamentu ob predstavitvi programa poudarila, da bo nova vlada proevropska in da si bo prizadevala za pospešitev približevanja Evropski uniji. To bo vlada politične in gospodarske kontinuitete s sedanjo, ki si bo prizadevala za boljše življenje ljudi. Med šestimi prednostnimi nalogami je navedla tudi zdravstveni sistem, ki ga je močno prizadela pandemija covida-19, vprašanje Kosova ter utrjevanje pravne države in gospodarska rast.

Sorodna novica Vučić mandat za sestavo nove vlade podelil Ani Brnabić

Novo ministrsko ekipo mora potrditi še parlament. Pri tem ni pričakovati težav, saj ima koalicija absolutno večino. Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića ima po volitvah 21. junija v novem sklicu 250-članske skupščine absolutno večino 188 poslancev. Socialistična stranka Srbije (SPS) Ivice Dačića jih ima 32, Srbska domoljubna zveza (SPAS) Aleksandra Šapića pa enajst. V skupščino so prišle tudi štiri liste manjšin. V parlamentu pa ni več do Vučića kritične opozicije, ki je volitve bojkotirala v znak protesta zaradi njegovega avtoritarnega vodenja države. Vučić je še pred oblikovanjem vlade napovedal, da bo nova vlada začasna in da bodo predčasne parlamentarne volitve najpozneje do 3. aprila 2022, ko naj bi bile predsedniške volitve.

Ministrstvo za energetiko, sektor, ki naj bi bil pomemben za Moskvo, bo vodila Zorana Mihajlović, visoka funkcionarka SNS-ja. Ministrstva za zunanje in notranje zadeve ter obrambo bodo vodili Vučićevi tesni sodelavci – vodja njegovega urada Nikola Selaković ter Aleksandar Vulin in Nebojša Stefanović. Slednja bosta zamenjala resor. Jadranka Joksimović ostaja na čelu ministrstva za evropske integracije, Siniša Mali ostaja finančni minister, minister za zdravje pa Zlatibor Lončar.

Ana Brnabić predstavlja program nove srbske vlade

Vodenje pravosodnega ministrstva bo prevzela Maja Popović, dosedanja svetovalka direktorja srbske obveščevalne službe BIA Bratislava Gašića. Dosedanja dvakratna predsednica parlamenta Maja Gojković bo ministrica za kulturo in informiranje. Položaj v novi vladi je dobila tudi članica kriznega štaba za boj proti novemu koronavirusu, epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević. Postala bo ministrica za delo in socialne zadeve.

V Srbiji potrjevanje nove vlade

SPS, ki je v vladi od leta 2012, bo v novi vladi namesto prejšnjih petih vodil le dve ministrstvi. Dačić je bil pred dnevni izvoljen za novega predsednika parlamenta. V vladi prvič sodeluje desna nacionalistična stranka SPAS, ki bo imela enega ministra – Radomir Ratko Dmitrović bo vodil eno od treh novih ministrstev v vladi, ministrstvo za družino, otroke in demografijo. Njegovo imenovanje naj bi zaradi izjav o pravicah žensk dvignilo kar nekaj prahu.

Ob omenjenem ministrstvu za demografijo sta še novi ministrstvo za človekove pravice in pravice manjšin ter socialni dialog ter ministrstvo za skrb o vaseh. Slednje bo vodil Milan Krkobabić, prvega pa Gordana Čomić, nekdanja visoka funkcionarka opozicijske Demokratske stranke in večletna poslanka. Letošnjih volitev ni bojkotirala in je pred njimi izstopila iz stranke.