Rosljakov med nakupovanjem streliva nekaj dni pred napadom. Foto: Reuters
Rosljakov med nakupovanjem streliva nekaj dni pred napadom. Foto: Reuters
Žalovanje
Na Krimu so razglasili tridnevno žalovanje. Foto: Reuters
Motiv za pokol na Krimu še ni znan

Med žrtvami je deset fantov in pet deklet, od tega jih je najmanj šest mladoletnih. Število smrtnih žrtev napada se je z 19 na 20 zvišalo zgodaj zjutraj, ko je zaradi poškodb umrlo še eno dekle, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski mediji poročajo, da je bilo v eksploziji ranjenih 74 ljudi, nekaterim ljudem so morali amputirati ude. Deset ljudi, ki so še vedno v kritičnem stanju, bodo s helikopterjem prepeljali v bolnišnice v Rusiji.

Napad je izvedel 18-letni dijak četrtega letnika Vladislav Rosljakov, ki je pred strelskim pohodom sprožil eksplozijo naprave neznanega izvora, napolnjene z žeblji in drugimi železnimi delci. Po napadu pa je storil samomor. Preiskovalci so pri njem našli še eno eksplozivno napravo, ki so jo dezaktivirali.

Ruske oblasti napada ne preiskujejo kot terorističnega, ampak kot umore.

Vodja samooklicane Krimske republike Sergej Aksjonov je sporočil, da je Rosljakov na kraju napada deloval sam. "Napada pa po mojem mnenju in mnenju mojih kolegov ni mogel pripraviti sam," je dodal.

Putin: Napad posledica globalizacije
"To je posledica globalizacije. Na družbenih medijih in spletu vidimo, da se je oblikovala celotna skupnost. Vse se je začelo s tragičnimi dogodki v šolah v ZDA," je o napadu na forumu v črnomorskem letovišču Soči dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Napadalec naj ne bi bil sumljiv
Po besedah Aksjonova Rosljakov ni bil sumljiv. Učitelji pa so ga opisali kot "mirnega" dijaka. Aksjonov je sicer potrdil navedbe medijev, da je imel napadalec za pištolo, s katero je streljal, orožni list.

Preiskovalci so ugotovili, da se je zanimal za izdelavo eksplozivnih naprav. "Vemo, da je delal z eksplozivom in se s tem celo hvalil bližnjim prijateljem," so povedali na ruskem protiterorističnem odboru.

Sovražil naj bi šolo
BBC poroča, da obstajajo znaki, da je Rosljakov razvil sovražen odnos do šole. Eden izmed njegovih prijateljev je dejal, da je Rosljakov "močno sovražil tehnično šolo" in da je obljubljal "maščevanje" učiteljem.

Po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti so po napadu preiskali tudi hišo njegove družine.

Pristojno ministrstvo je na ukrajinskem polotoku, ki si ga je leta 2014 Rusija priključila, razglasilo izredne razmere. Okrepili so predvsem nadzor v Kerču.

Danes se je začelo tudi tridnevno žalovanje, ki ga je razglasil Aksjonov. Pred šolo so danes ljudje polagali cvetje in igrače ter prižigali sveče.

V Kerču se medtem ljudje sprašujejo, kako je Rosljakov lahko pridobil dovoljenje za lovsko orožje in kako mu je uspelo izvesti takšen napad. Letos je bilo sicer že pet napadov na šole v Rusiji, v katerih je bilo ranjenih več otrok.

Motiv za pokol na Krimu še ni znan