Da bodo volitve ponavljali, je župan prestolnice Aleksandar Šapić sporočil po seji predsedstva Srbske napredne stranke (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića. Foto: EPA
Da bodo volitve ponavljali, je župan prestolnice Aleksandar Šapić sporočil po seji predsedstva Srbske napredne stranke (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića. Foto: EPA

V opoziciji so razplet ocenili kot majhno zmago, a vztrajajo, da so bile volitve ukradene, tudi s pomočjo uvažanja volivcev od drugje. Pred novimi zahtevajo uveljavitev priporočil mednarodnih opazovalcev in pravične volilne razmere.

V vladajoči stranki še naprej zavračajo navedbe o nepravilnostih, zaradi katerih so se vrstili protesti, enkrat je izbruhnilo tudi nasilje. Beogradu naj ne bi želeli zavladati s pomočjo nekaj poslancev liste kontroverznega zdravnika Branimira Nestorovića.

Da bi razblinili vse dvome o legitimnosti, je volitve predlagal predsednik Aleksandar Vučić in ob tem Zahod obtožil pritiskov glede Kosova, Republike Srbske, sankcij proti Rusiji in sodelovanja s Kitajsko. Za vse to, pravi, potrebujejo marionetni režim, ki naj bi ga našli v opoziciji. Ne gre le za Beograd, sporočajo, ampak za referendum o vrednotah in obstanku srbske družbe.

Župan Beograda Aleksandar Šapić pravi, da "je vprašanje Kosova in Metohije, samorazglaševanje srbskega naroda za genocidnega, zapiranje proti vzhodu, predvsem proti Ruski federaciji. Vse to za njih ni vprašljivo, ker bi to rešili v enem dnevu in tega zdaj niti ne skrivajo."

V opoziciji se strinjajo v tem, da gre za prihodnost družbe. Dobrica Veselinović z liste Srbija proti nasilju poziva, da se združi vsa opozicija: "Ali bomo družba z več svobode in demokracije, več človekovimi pravicami in dostojanstva ali pa bomo zdrsnili v nekakšno diktaturo, v kateri, verjamem, ne želi živeti nihče."

Najprej zahtevajo odpravo številnih nepravilnosti, prečiščenje volilnih imenikov, ureditev medijskega prostora, ustavitev funkcionarske kampanje, zlorabe javnega denarja in pritiskov.

Predsednik Vučić je pozval k uveljavitvi 25 priporočil Organizacije za varnost in sodelovanje, v katerih so med drugim ocenili, da so bile načelno spoštovane svoboščine, da pa je prevladovalo prav sodelovanje predsednika, ki ni bil kandidat, kar je s sistemskimi prednostmi vladajoče stranke ustvarilo nepravične volilne razmere.

Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je med drugim pozval k neodvisni mednarodni preiskavi.