Bruselj si želi poenotiti pravila znotraj 27-terice. Foto: EPA
Bruselj si želi poenotiti pravila znotraj 27-terice. Foto: EPA

To je odziv na očitno tveganje, da lahko različni pristopi članic zamajejo zaupanje v covidno potrdilo in s tem spodkopljejo eno štirih temeljnih svoboščin, prosto gibanje po Uniji, je ob predstavitvi predloga poudaril evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Pri predlogu devetih mesecev se upoštevajo usmeritve Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), naj se tretji oziroma poživitveni odmerek uporabi po šestih mesecih od prvega kroga cepljenja in se omogoča dodatne tri mesece za ustrezno organiziranje nacionalnih cepilnih kampanj, so pojasnili pri Evropski komisiji.

To v praksi pomeni, da imetniki covidnega potrdila o cepljenju tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav pri potovanju v Uniji v devetih mesecih od prejetja omenjenega potrdila. Zanje torej ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve pri potovanju, na primer zahteve po testih ali karanteni. Po devetih mesecih pa naj covidno potrdilo brez poživitvenega odmerka ne bi več veljalo.

Po veljavnih pravilih za potovanja po Uniji za cepljene z vsemi odmerki in prebolele ne sme biti omejitev. Pravila pa je treba prilagoditi in upoštevati tudi poživitveni odmerek. V času sprejemanja obstoječe zakonodaje namreč o tretjem odmerku še niso govorili.

V Evropski komisiji ob tem vseskozi poudarjajo, da je treba razlikovati med prostim gibanjem po Uniji, ki je s covidnim potrdilom zagotovljeno na ravni EU-ja, ter uporabo potrdila v druge namene, kar je urejeno na nacionalni ravni. Vsaka članica sama odloča o uporabi potrdila za dostop do restavracij in koncertov.

Evropska komisija bo pravila predstavila v kratkem. Foto: EPA
Evropska komisija bo pravila predstavila v kratkem. Foto: EPA

Odločitev v rokah držav članic

Komisija se je za zdaj odločila za pravno nezavezujoče priporočilo, razmišlja pa tudi o možnosti sprememb zakonodaje – uredbe o covidnem potrdilu – z delegiranim aktom. Najprej želi videti, kakšen bo odziv članic na priporočilo.

Namerava pa komisija po Reyndersovih navedbah predlagati tudi podaljšanje veljavne uredbe na čas po prihodnjem poletju.

Poleg standardne veljavnosti covidnega potrdila za devet mesecev je komisija predlagala še nekaj sprememb usklajenega pristopa za zagotovitev prostega gibanja po Uniji v pandemiji.

Ena ključnih novosti je, da bo ta odslej slonel bolj na položaju posameznika, ne toliko na epidemiološkem zemljevidu, na katerem so najvarnejša območja obarvana zeleno, najbolj tvegana pa temnordeče.

Zemljevid, ki ga osvežujejo vsak četrtek, kljub temu ostaja, v glavnem kot orodje obveščanja, pri čemer bodo merila za opredelitev stopnje tveganja drugačna. Po novem bodo pri tem upoštevali število primerov, stopnjo precepljenosti in stopnjo testiranja. Tako komisija upošteva znanstveno dejstvo, da so cepljeni pred covidom bolje zavarovani kot necepljeni, je poudaril Reynders.

Za potnike, ki prihajajo z zelenih območij, naj ne bi veljale nikakršne omejitve. Potovanja s temnordečih se na splošno odsvetujejo, a za tiste, ki kljub temu potujejo s temnordečih območij ter niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19, se zahteva negativen izvid testa, opravljen pred potovanjem, in karantena po prihodu. Izjema so bistvena potovanja, na primer obmejnih delavcev, in otroci, mlajši od dvanajst let.

Po poročanju portala Bloomberg bo Evropska komisija državam članicam svetovala, da ohranijo meje odprte za vse tuje državljane, ki so cepljeni z vsemi potrebnimi odmerki cepiv, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA). Tisti, ki so cepljeni s cepivi, ki so na seznamu WHO-ja (torej tudi ruska, kitajska in indijska cepiva), ne pa tudi EME, pa bodo morali opraviti PCR-test. PCR-test bo obvezen tudi za vse prebolele.

EU daje jasno prednost cepljenju. Foto: Reuters
EU daje jasno prednost cepljenju. Foto: Reuters

Iskanje enotnih pravil

Evropska komisija naj bi ob tem 1. marca opustila t. i. beli seznam držav, v katere lahko potujejo vsi ljudje ne glede na cepilni status. Od tega datuma dalje bo tako za vsa potovanja znotraj EU-ja potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ne glede na to, iz katere države človek prihaja. Države članice bodo lahko tako čez mejo spustile le cepljene, prebolele in ljudi na nujnih potovanjih. Ker bo to pravilo začelo veljati marca, želi EU s tem dati čas nečlanicam, da dvignejo stopnjo precepljenosti.

Otroci do 17 let: obvezen PCR-test

Prenovljena pravila bodo poleg tega vstop v države članice EU-ja omogočala otrokom, starim od 6 do 17 let, ki so pred prihodom v državo opravili PCR-test in je bil izvid negativen, tudi če niso cepljeni. Lahko pa bo vsaka država članica ob prihodu v državo od njih zahtevala še dodatno testiranje, karanteno ali samoizolacijo. Predloge EU-ja bodo morale države članice še potrditi.

Vlade držav članic EU-ja od Bruslja že nekaj časa zahtevajo, da postavi enotna pravila za potovanja znotraj povezave in da covidna potrdila veljajo enako dolgo za vse državljane.

Veliko evropskih držav trenutno doživlja četrti val epidemije. Nanj se odzivajo zelo različno – nekatere so znova omejile javno življenje, druge ne. Med državami so tudi zelo velike razlike glede stopnje precepljenosti.

Referendum o covidnih potrdilih na Hrvaškem?

Medtem je hrvaška konservativna opozicijska stranka Most napovedala, da bo 4. decembra začela zbirati podpise državljanov pod dve referendumski pobudi proti pooblastilom hrvaškega štaba civilne zaščite med epidemijo. Med drugim želijo, da bi ljudje odločali o ukinitvi obveznih covidnih potrdilih.

V stranki menijo, da bi moral o vseh epidemioloških ukrepih odločati hrvaški sabor z dvotretjinsko večino, ne pa nacionalni štab civilne zaščite, ki ga imajo za "parapolitično telo" premierja Andreja Plenkovića.

Želijo ukiniti tudi obstoječo odločitev o obveznih covidnih potrdilih v javni in državni upravi, o vseh nadaljnjih ukrepih pa naj bi prav tako odločal sabor.

Hrvaško ministrstvo za upravo in pravosodje je v primeru prejšnje referendumske pobude proti zamenjavi hrvaške kune v evro določilo, da je treba zbrati najmanj 368.867 podpisov.

Tako poslanci Mosta kot tudi nekaterih drugih hrvaških skrajno desnih strank so bili prejšnjo soboto med najbolj izpostavljenimi udeleženci protestov proti obveznim covidnim potrdilom. Na osrednjem zagrebškem trgu se je zbralo nekaj deset tisoč nasprotnikov obveznih covidnih potrdil.