Direktiva bo urejala tudi označevanje izdelkov. Foto: Reuters
Direktiva bo urejala tudi označevanje izdelkov. Foto: Reuters

Med drugim ne bo več dovoljeno na embalaži uporabljati oznak, kot so "okolju prijazno", "biorazgradljivo" in "podnebno nevtralno", brez konkretnih dokazov, poroča portal Euronews.

Ko bodo nova pravila uveljavljena v članicah, bodo dovoljene le oznake na osnovi uradnih certifikatov ali tiste, ki jih bodo opredelile oblasti.

Prepovedane bodo tudi trditve, da ima izdelek "podnebno nevtralni", "zmanjšani" ali "podnebno pozitivni" učinek na okolje zaradi sistema trgovanja z izpusti ogljikovega dioksida.

EU sporoča, da so vlaganja podjetij v projekte za zaščito podnebja sicer dobrodošla, a da podjetja ne smejo več zavajati ljudi, češ da je njihov izdelek dober, ker je podjetje nekje drugje zasadilo drevesa.

Še en pomemben namen nove direktive je proizvajalce in potrošnike pripraviti do tega, da se bolj osredotočijo na trajnost oziroma vzdržljivost blaga. Večji poudarek bo na informacijah o garanciji.

Do potrditve direktive je prišlo po več mesecih pogajanj med institucijami EU-ja in članicami Unije glede reguliranja področja okoljskih trditev.

Članice imajo na voljo dve leti, da uveljavijo nova pravila.