ZDA vložile veto na sprejem Palestine v ZN

Mansur je povedal, da jim neuspeh resolucije ne bo zlomil volje. "Še naprej si bomo prizadevali. Država Palestina je neizbežna, je realnost," je dejal.

Iz urada palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pa so ameriški veto označili za "brezsramno agresijo, ki potiska regijo še dlje na rob propada".

Kritično se je odzval tudi Hamas in veto obsodil.

Kitajski veleposlanik Fu Cong je dejal, da gre za žalosten dan, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija pa je ZDA obtožil, da si zatiskajo oči pred izraelskimi zločini. "Želijo zlomiti Palestince in jih morda tudi pregnati iz njihove domovine. Takšna politika ima nasproten učinek," je med drugim dejal Nebenzija.

Obžalovanje zaradi veta je izrazila tudi Savdska Arabija.

Z nasprotne strani je bil oster izraelski veleposlanik pri ZN-u Gilad Erdan, ki je Palestinsko upravo označil za entiteto, ki podpira terorizem. Poudaril je, da Palestina ne izpolnjuje kriterijev in se zahvalil ZDA za podporo.

Tanja Fajon. Foto: BoBo
Tanja Fajon. Foto: BoBo

Fajon: Le rešitev dveh držav lahko zagotovi mir

Po ameriškem vetu, ki je ustavil sprejetje Palestine v ZN, je Tanja Fajon znova poudarila, da le rešitev dveh držav lahko zagotovi mir.

Slovenija je s še 11 državami glasovala za predlog, veleposlanik Samuel Žbogar pa je dejal, da Palestina izpolnjuje kriterije za članstvo v ZN-a, sprejem pa bi bil pomemben korak k miru.

"S tem bi se okrepila vloga Palestinske uprave in prispevalo k varnosti Izraela. Vztrajamo pri mnenju, da palestinska pravica do samoodločbe in članstvo v ZN-u nista v nasprotju s pravico Izraela do obstoja in varnosti. Prepričani smo, da mora vsaka rešitev v obliki dveh držav temeljiti na vzajemnem priznavanju in suvereni enakopravnosti," je dejal.

Za alžirski predlog resolucije je glasovalo 12 članic Varnostnega sveta (Rusija, Francija, Alžirija, Slovenija, Sierra Leone, Malta, Mozambik, Ekvador, Gvajana, Japonska, Južna Koreja in Kitajska).

Sorodna novica Veto ZDA preprečil članstvo Palestine v ZN-u

Vzdržala sta se Združeno kraljestvo in Švica, ZDA, ki imajo kot stalna članica pravico veta, pa so glasovale proti.

Varnostni svet ZN-a tako zaradi ameriškega veta ni podprl predloga resolucije za priporočilo Generalni skupščini ZN-a, naj obravnava prošnjo Palestine o sprejemu v ZN.

Palestinci so zaradi dogajanja v Gazi letos spet zaprosili za sprejem države v ZN. Predsednik Generalne skupščine Dennis Francis je prošnjo posredoval Varnostnemu svetu, ki mora dati zeleno luč, preden se lahko glasuje v Generalni skupščini ZN-a.

Varnostni svet je opravil dva sestanka v okviru odbora za sprejem novih članic in ni dobil soglasja, zato je Alžirija pripravila predlog resolucije, a ta ni dobil ustrezne podpore.

Palestino priznava okoli 140 držav v 193-članski Generalni skupščini ZN-a in priporočilu Varnostnega sveta bi sledil zanesljiv sprejem v svetovno organizacijo.