Kruti prazniki za prebivalce Gaze. Foto: EPA
Kruti prazniki za prebivalce Gaze. Foto: EPA
Tovornjaki z zalogami hrane in pomoči čakajo na meji z Egiptom. Foto: EPA
Sobotni napadi so bili najhujši po letu 1967: umrlo je več sto ljudi. Foto: EPA
Izraelska ofenziva ne pojenja

Dostop do omenjenega območja imajo le lokalni prebivalci, lokalne ceste pa so za civilni promet zaprli. Še naprej se nadaljuje nameščanje kopenskih sil na območju z mejo, izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je danes dejal, da njegova država proti Hamasu bije "vojno do grenkega konca". Izrael je sicer odprl enega izmed prehodov na območje, kamor naj bi s hrano in zdravili odpravilo kakih 80 tovornjakov.

V Egiptu, Turčiji, Siriji, Iranu in Iraku še vedno potekajo protesti proti izraelskim napadom na Gazo. Indonezijska vlada je za pomoč žrtvam namenila 200.000 dolarjev.

Izraelska vojaška letala so tudi v noči na ponedeljek nadaljevala napade na območje Gaze in so med drugim napadla tudi poslopje Hamasovega notranjega ministrstva in univerzo. V tridnevni ofenzivi, v kateri je umrlo že več kot 310 ljudi, številka ranjenih pa je presegla 1.400, je bil to prvi napad na vladno poslopje. Izrael je v nedeljo opozoril, da ne izključuje možnosti kopenske ofenzive, vlada pa je odobrila tudi vpoklic več kot 6.500 rezervistov. Mednarodni Rdeči križ opozarja, da so bolnišnice v Gazi polne ranjencev in da potrebujejo dodatno medicinsko opremo.

Na pogovore o dogajanju v Gazi je v Turčijo odpotoval egiptovski zunanji minister Ahmed Abul Gejt. Egipt je sicer v nedeljo sporočil, da poskuša izpogajati prekinitev ognja, vedndar so v Izraelu dali vedeti, da za premirje niso zainteresirani.

MZZ izrazil sožalje družinam žrtev
Slovensko zunanje ministrstvo je v odzivu na najnovejše izraelske napade izrazilo sožalje z družinami žrtev in ostro nasprotovalo nesorazmernim ukrepom izraelskih obrambnih sil proti palestinskemu narodu v Gazi. Izrael je pozvalo, naj se čim bolj izogiba vsem ukrepom, ki ogrožajo civiliste in so v nasprotju z mednarodnim pravom. Ob tem poudarja, da najostreje obsoja tudi raketne napade iz Gaze na izraelsko ozemlje in poziva k takojšnjemu končanju nasilja. "Takojšnje končanje nasilja je namreč ključnega pomena za izpolnjevanje zavez, ki sta jih sprejeli obe strani v smeri nadaljevanja mirovnega procesa," so še zapisali na MZZ-ju.

Izrael je letalske napade tudi v noči na ponedeljek izvedel na ključna Hamasova poslopja: varnostne utrdbe, vladna poslopja in podzemne tunele v Egipt, ki so odigrali ključno vlogo v času izraelske blokade, ko so prek njih v Gazo dobavljali življenjske dobrine. V napadih je bil poškodovan tudi laboratorij na islamski univerzi, ki je sicer center podpore za Hamas, tudi številni njegovi uradniki so diplomirali na omenjeni univerzi. Po poročanju medijev je vodstvo univerze že pred dnevi izpraznilo poslopja, saj je pričakovalo napade. Številni Palestinci so se zgrnili na mejo z Egiptom, vendar so jim egiptovske varnostne sile z opozorilnimi streli preprečile vstop. Vneli so se spopadi, v katerih je umrl eden od egiptovskih policistov, še eden je bil ranjenih.

VS: strani naj se vzdržijo nasilja
Kot je znano, je Varnostni svet ZN-a sprejel le neobvezujočo izjavo, v kateri je vpletene strani pozval, naj se vzdržijo vsakega nasilja. Izrael vztraja, da bo ofenzivo nadaljeval, dokler Hamas ne bo prekinil raketnih napadov na izraelska območja, medtem ko je vodstvo Hamasa pozvalo k tretji intifadi. Sobotni napadi so sledili dober teden po izteku krhkega šestmesečnega premirja, za konec katerega sta se strani krivili medsebojno.

K. T.

Izraelska ofenziva ne pojenja