Eksplozija je odjeknila v bližini največjega nakupovalnega središča v Kabulu. Foto: Reuters
Eksplozija je odjeknila v bližini največjega nakupovalnega središča v Kabulu. Foto: Reuters

Predstavnik talibanov Zabiulah Mudžahid je dejal, da je napad na dve stavbi v središču mesta, ki ju uporabljajo tuji državljani, izvedlo pet samomorilskih napadalcev. Po neuradnih podatkih je eksplodiralo pred dvema hoteloma oziroma gostiščema, med gosti pa so bili tudi tujci, predvsem državljani Indije. Poleg smrtnih žrtev, med katerimi sta tudi najmanj dva afganistanska policista, je bilo še 32 ljudi ranjenih.

Napad se je zgodil zgodaj zjutraj, po pričevanju prič pa je ena eksplozija pred gostiščem naredila en meter širok krater, stavba pa se je sesula v prah. Drugo gostišče, ki so ga napadli dve uri pozneje, je hudo poškodovano.

"Videl sem tujce, ki so jokali in kričali," je dejal hotelski delavec Nadžibulah, ki je v spodnjem perilu stekel na ulico, ko je slišal prvo eksplozijo. Napad je bil v petek, na dan, ko se v Afganistanu začne konec tedna, zato je bilo k sreči na ulicah manj ljudi.

V Kabulu varnostne razmere razmeroma dobre
Gre za prvi napad v Kabulu po 18. januarju letos, ko so se samomorilski napadalci razstrelili pred vladnimi zgradbami. Takrat je umrlo 12 ljudi, med njimi tudi sedem napadalcev. Čeprav je v zadnjih mesecih prišlo še do nekaj podobnih incidentov, je življenje v prestolnici razmeroma mirno.

Kot je znano, pa afganistanske in Natove sile v južni pokrajini Helmand že nekaj dni vodijo obsežno operacijo Moštarak - Skupaj, s katero želijo uporniške borce pregnati z njihovih skrivališč in na novo vzpostaviti oblast.