Tuje sile so večkrat vpletene v incidente z afganistanskimi civilisti. Foto: EPA
Tuje sile so večkrat vpletene v incidente z afganistanskimi civilisti. Foto: EPA

Predstavnik guvernerja pokrajine Vardak jugozahodno od Kabula je sporočil, da so imeli v pokrajini v petek zvečer vaje tako afganistanski vojaki kot tuje sile, ko so začeli streljati drug na drugega. "V zračnem napadu so bili ubiti afganistanski vojaki. Ne vemo, zakaj se je to zgodilo, a dogodek globoko obžalujemo," je dejal predstavnik. Dodal je, da je bila tarča napada oporišče afganistanske vojske, ki so ga postavili šele pred kratkim.

Zveza Nato je potrdila, da je prišlo do "incidenta" med zahodnimi in afganistanskimi silami, več pa ni želela komentirati. "Z obrambnim ministrstvom skušamo ugotoviti dejstva incidenta," je sporočil predstavnik Isafa, ki deluje v okviru Nata.

Nove žrtve med civilisti
V ločenem incidentu v bližnji pokrajini Gazni so vojaki Isafa ubili dva afganistanska civilista in ranili tretjega, ker civilisti niso ustavili vozila, s katerim so potovali. Podobni "incidenti" so povzročili demonstracije proti zahodnim silam v zadnjih tednih.

Združeni narodi trdijo, da so zahodne sile zmanjšale število civilnih žrtev, ki so jih ubili, odkar je poveljnik sil Isaf, ameriški general Stanley McChrystal, lani izdal nove smernice, s katerimi naj bi zmanjšali število civilnih žrtev.