Reševalci so iz rudnika Batian potegnili vsakega rudarja posebej. Foto: Reuters
Reševalci so iz rudnika Batian potegnili vsakega rudarja posebej. Foto: Reuters

Kitajska državna televizija je pokazala, kako so reševalci vse rudarje, drugega za drugim, potegnili iz rudnika. Pred rudnikom je bilo mogoče videti reševalna vozila, reševalce in sorodnike ujetih rudarjev. Vsi rudarji so iz rudnika prišli goli, ko so prišli na površje, pa so jih zavili v odeje in jim nadeli sončna očala, da jim svetloba ne bi poškodovala oči.

Nesreča v manjšem zasebnem rudniku Batian v bližini mesta Neidžjang se je zgodila v nedeljo okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času, ko je v rudnik vdrla podzemna voda. Po podatkih reševalcev naj bi bilo v rudniku približno 4.000 kubičnih metrov vode, ki so jo izčrpali s številnimi črpalkami.

Uspešna akcija redkost na Kitajskem
Kitajski mediji so najprej poročali, da je bilo v rudniku ujetih 28 rudarjev, pozneje pa so ugotovili, da je ujetih 29 rudarjev. 13 rudarjev se je rešilo že v nedeljo, tokratna uspešna reševalna akcija pa je za Kitajsko precejšnja redkost, saj veljajo kitajski rudniki za najnevarnejše na svetu.

V rudnikih na Kitajskem vsako leto umre več tisoč rudarjev, samo lani jih je po uradnih podatkih v rudniških nesrečah umrlo več kot 2.600, po neuradnih pa je to število še večje. Zadnja smrtonosna nesreča se je zgodila 27. oktobra v pokrajini Gvindžov, ko je – prav tako zaradi vdora vode – umrlo 12 ljudi.

Rudnik Batian je dobro vzdrževan
Največ nesreč se zgodi v rudnikih, ki so slabo vzdrževani in je varnost pomanjkljiva. V rudniku Batian, ki je v zasebni lasti, so razmere drugačne, saj je zakonit in dobro vzdrževan. Kot je poročala kitajska tiskovna agencija, je bil rudnik med nesrečo polno delujoč, pred kratkim pa so letni izkop premoga povečali s 50.000 ton na 60.000 ton.

Na Novi Zelandiji že prepozno?
Kaže, da se zgodba z ujetimi novozelandskimi rudarji ne bo iztekla tako srečno. Oblasti so priznale, da je za rešitev 29 rudarjev, ki so po petkovi eksploziji ostali ujeti v premogovniku Pike River na Južnem otoku, morda že prepozno. Strokovnjaki nadaljujejo vrtanje 150 metrov globokega jaška s premerom 15 centimetrov, po katerem naj bi, če bo kakovost zraka v rudniku ustrezna, spustili kamero, s katero bodo poskušali preveriti, ali so rudarji še živi.

Policija domneva, da so rudarji ujeti 150 metrov pod zemljo okoli dva kilometra od izhoda iz rudnika. Vsak rudar je imel v času eksplozije pri sebi za 30 minut kisika, v rudniku pa so še zaloge kisika, hrane in vode, s katerimi bi rudarji lahko preživeli več dni. Med ujetimi rudarji, starimi od 17 do 62 let, je 24 Novozelandcev, dva Avstralca, dva Britanca in Južnoafričan. Rešila sta se le dva moška, ki sta bila v času eksplozije v rudniku.