Ebola je največ žrtev zahtevala v Liberiji. Foto: EPA
Ebola je največ žrtev zahtevala v Liberiji. Foto: EPA
Španski airbus A310
Španskega misijonarja so v Madrid prepeljali z vojaškim airbusom A310. Foto: EPA

"Vlada in ljudstvo Liberije potrebujejo izredne ukrepe za samo preživetje države in za zaščito ljudi," je sporočila predsednica zahodnoafriške države, ki je skupaj z Gvinejo in Sierro Leone prizorišče doslej najhujše epidemije smrtonosno nalezljive bolezni. Ta je od februarja po zadnjih podatkih zahtevala življenja 932 ljudi. Več primerov bolezeni so odkrili tudi v Nigeriji.

Izredne razmere v Liberiji bodo veljale za obdobje 90 dni, v tem času pa bodo omejene nekatere državljanske svoboščine. Liberijske oblasti so bile prisiljene zapreti nekaj bolnišnic, kjer se je z ebolo okužilo osebje, med njimi španski misijonar, po katerega je vlada v Madridu poslala posebej opremljeno vojaško letalo za prevoz v domovino. Duhovnik je prvi okuženi, ki so ga prepeljali v Evropo.

Zaradi nepredstavljivih razsežnosti epidemije so se na nujnem srečanju v Ženevi sestali strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se dogovarjajo o morebitni razglasitvi izrednih mednarodnih zdravstvenih razmer. Strokovnjake s področja medicinske etike bodo zaprosili, da proučijo možnosti za izredno uporabo nepotrjenih zdravil.

"Svet je resnično v nevarnosti"
Ebola se širi v enem izmed revnejših predelov sveta, kjer šibki in neučinkoviti zdravstveni sistemi niso kos tej bolezni, ki so jo pred skoraj štirimi desetletji odkrili v osrednjem delu Afrike. K širjenju bolezni veliko pripomorejo tradicionalna prepričanja, nepoznavanje in dolgoletno nezaupanje do oblasti. V Liberiji so se razmere zaostrile, saj je veliko ljudi okužene svojce obdržalo doma, namesto da bi jih odpeljalo v bolnišnice.

"Ta izbruh je nepredstavljiv in zunaj nadzora," je dejal Walter Lorenzi, ki vodi podružnico nevladne organizacije Zdravniki brez meja v Sierri Leone. "Obupno potrebujemo igralce na terenu, ne v pisarnah in na sejah, ampak z rokavicami na rokah in na terenu," je bil jasen pri opisu razmer.

Preplah so sprožili tudi v Nigeriji, potem ko je tam prejšnji mesec umrl ameriški državljan Patrick Sawyer, ki je tja priletel iz Liberije. Nigerijske oblasti so sporočile, da je umrla tudi medicinska sestra, ki je bila ob njem. Zaradi stavke zdravnikov v Lagosu zdaj mrzlično iščejo prostovoljce, ki bi pomagali poiskati 70 ljudi, ki so bili v stiku s Sawyerjem. Do zdaj so jih izsledili 27.

"Imamo izredne razmere, svet je resnično v nevarnosti," je dejal nigerijski minister za zdravje Onyebuchi Chukwu in dodal, da ni nihče varen. "Izkušnja v Nigeriji je posvarila svet, da je potreben samo en posameznik, ki pripotuje z letalom, da se začne izbruh," je še dejal.

ZDA z najvišjo stopnjo pripravljenosti
Ameriški Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) je v sredo dvignil raven pripravljenosti za odziv na širjenje ebole v Afriki na najvišjo možno stopnjo. V skladu z ukrepom bodo lahko za izbruh bolezni, ki se širi na zahodu Afrike, namenili več osebja in virov.

Vodja CDC-ja Tom Frieden je pojasnil, da se je center za dvig ravni pripravljenosti na prvo, najvišjo od šestih stopenj, pripravljenosti, odločil zaradi širjenja okužb v Nigerijo in možnosti, da to vpliva na številna življenja.