Sarkozy se trenutno spopada z najnižjo stopnjo priljubljenosti. Foto: Reuters
Sarkozy se trenutno spopada z najnižjo stopnjo priljubljenosti. Foto: Reuters
Marseille
Protestom proti pokojninski reformi so se pridružili tudi opozicijski sindikalisti. Foto: Reuters
Francozi ne želijo delati do 62 leta

Po predvidevanjih sindikatov naj bi se na ulicah francoskih mest zbralo okoli dva in pol milijona ljudi, oblasti pa ocenjujejo, da je bilo protestnikov 1,1 milijona. V Parizu so protestniki vpili "Suženjstvo? Ne, ne, ne. Več dela? Ne, ne, ne. Pravične reforme? Da, da, da."

"Stari ljudje bodo živeli na ulicah," je dejal eden od protestnikov, aktivisti socialistične stranke Adji Ahoudian pa meni, da je protest proti pokojninskemu sistemu izgovor za protest proti sistemu Nicolasa Sarkozyja, francoskega predsednika.

Protest med 24-urno stavko
Do protesta je prišlo med 24-urno stavko, ki je ohromila železniški in javni promet. Ponoči niso vozili niti mednarodni niti domači vlaki. Francoski železniški operater SNCF je sporočil, da je operativnih okoli 40 odstotkov vseh načrtovanih hitrih vlakov TGV, moten je tudi mednarodni železniški promet. Na podzemni železnici v Parizu vozi polovica načrtovanih vlakov, nekatere povezave pa delujejo v celoti. Na letališčih v prestolnici je bilo za četrtino manj poletov, saj so nekateri kontrolorji poletov zapustili svoja delavna mesta.

Stavki se je pridružil tudi del zaposlenih v šolstvu, zdravstvu, pravosodju in bančnem sektorju. Nekateri učitelji v srednjih šolah so stavkali že v ponedeljek zaradi nasprotovanja načrtu, po katerem se bo v šolstvu ukinilo 7.000 delovnih mest.

Vodja enega od največjih francoskih sindikatov CFDT Francois Chereque pričakuje, da bo dan stavke odločilen in da bo število protestnikov bolj ali manj odločilo, za kakšne spremembe se bo odločila vlada pri predlogu pokojninske reforme.

Glede na javnomnenjske raziskave dve tretjini vprašanih meni, da je vladni načrt zvišanja starostne meje ob upokojitvi z zdajšnjih 60 let na 62 let nepravičen, in podpira splošno stavko. Enak delež vprašanih prav tako meni, da stavka ne bo prinesla spremembe.

Sarkozy: Reforma je nujna
Sarkozy je že večkrat dejal, da ne bo popustil in odstopil od reforme pokojninskega sistema, saj je ta nujna za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in uravnoteženje pokojninske blagajne do leta 2018. Brez reforme naj bi ob trenutni pokojninski politiki vsako leto pridelali sto milijard evrov izgube.

Minister za delo Eric Woerth je ob predstavitvi osnutka zakona poslancem opozoril na posledice nesprejetja reforme. "Če ne spremenimo našega pokojninskega sistema, potem jutri ne bo več denarja za plačilo francoskih pokojnin," je poudaril.

Kljub napovedanemu zvišanju starostne meje bo ta še vedno med najnižjimi v Evropi, saj je ta v večini evropskih držav pri 65 letih, medtem ko v Nemčiji in Veliki Britaniji razmišljajo, da bi jo postopoma dvignili na 67 let.

Senat tudi o burkah
Poleg pokojninske reforme je senat francoskega parlamenta razpravljal tudi o zakonu, s katerim bi prepovedali nošenje burk v javnosti, ki ga je julija že potrdil spodnji dom parlamenta.

To pa še ni konec občutljivih predlogov zakonov, saj bo na mizi tudi sporni varnostni zakon, ki med drugim predvideva odvzem francoskega državljanstva tistim priseljencem, ki so zagrešili hujše zločine, kot je na primer umor policista.

Francozi ne želijo delati do 62 leta