Francija je bila nedavno druga država za belgijo, ki je prepovedala nošenje burk in nikabov v javnosti. Zdaj bo svoje ukrepe proti priseljencem še zaostrila. Foto: EPA
Francija je bila nedavno druga država za belgijo, ki je prepovedala nošenje burk in nikabov v javnosti. Zdaj bo svoje ukrepe proti priseljencem še zaostrila. Foto: EPA
Sarkozy in Hortefeux
V ospredju francoski predsednik Nicolas Sarkozy, desno zadaj notranji minister Brice Hortefeux. Foto: EPA

Po predlogu francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in potrditvi spodnjega doma parlamenta, da ženske v javnosti ne bodo smele nositi burk in nikabov, priseljencem v Franciji grozi nova prepoved.

Hortefeux je najavil, da bo grožnja o odvzemu državljanstva usmerjena proti vsem v Franciji, ki živijo v poligamiji, silijo ženske k obrezovanju ali izvajajo druga dejanja, povezana s kratenjem človekovih pravic. Stroga kazen torej ne bi bila usmerjena le proti priseljencem, temveč tudi proti vsem, ki so bili sicer rojeni v Franciji, a njihovo poreklo izvira iz druge države.

Britanski časnik Telegraph piše, da je notranji minister predstavil svojo odločitev po tem, ko je policija zaslišala francoskega muslimana alžirskega izvora, ki naj bi med letoma 2003 in 2007 posiljeval svojo partnerko. Hkrati pa je od države za svojih 15 otrok, ki jih je imel s štirimi različnimi ženskami, dobival več tisoč evrov socialne pomoči. Hortefeux je dejal, da bo moškemu država vzela francosko državljanstvo, in sicer kot del ukrepa državnega boja proti kriminaliteti, če bo pravnomočno obsojen.

Minister bo svoj predlog v parlamentarno razpravo podal še ta mesec, ukrep pa bi lahko bil uzakonjen že do konca letošnjega leta. Nasprotniki predloga zakona so že protestirali, da bi bil ta lahko protiustaven.