V pubu v Moneygall je ameriški predsednik srknil vrček piva. Foto: EPA
V pubu v Moneygall je ameriški predsednik srknil vrček piva. Foto: EPA
Barack Obama in Enda Kenny
Irski premier Enda Kenny je Obami podaril palico za irsko različico hokeja na travi. Foto: EPA
Obama na Irskem

Obama se je z ženo Michelle odpravil na obisk Evrope, kjer bo poleg Irske obiskal še Veliko Britanijo in Poljsko, v Franciji pa se bo udeležil zasedanja skupine G8.

Celotna pot po Evropi je namenjena krepitvi odnosov med ZDA in staro celino, saj želijo ZDA poudariti trajno zavezo Evropi, Obama pa naj bi skušal svoje evropske zaveznike prepričati tudi, naj po vstajah v arabskih državah podprejo gibanje za demokratične spremembe na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki.

Zakonca Obama sta pristala na letališču v Dublinu, kjer so veljali strogi varnostni ukrepi, pričakala pa sta ju dež in veter. Na letališču ju je pozdravil vodja protokola Carol Henney, ob njem pa je zakonca pozdravil tudi ameriški veleposlanik na Irskem.

Obama se je v predsedniški rezidenci že srečal s predsednico Mary McAleese, s katero sta se sprehodila tudi po vrtu rezidence, kjer je Obama posadil drevo.

Ameriški predsednik se je nato sešel s premierjem Endo Kennyjem, z obema predstavnikoma oblasti pa so govorili predvsem o okrepitvi dvostranskega sodelovanja ter o finančni krizi, ki je močno stisnila državo.

Po srečanju s Kennyjem je Obama dejal, da ZDA in Irsko povezuje "krvna vez", ki presega strateške zunanjepolitične cilje in je v srcih milijonov Američanov, ki so po rodu z Irske in imajo to državo še vedno za svojo domovino.

V Moneygallu nestrpno čakali predsednika
Popoldne je Obama obiskal vasico Moneygall, od koder izvirajo njegovi predniki. V vasici, kjer živi približno 300 ljudi, je pred prihodom ameriškega predsednika vladala prava histerija.

Prebivalci vasi so za vstopnice, ki jim bodo omogočile srečanje z ameriškim predsednikom, prejšnji teden v vrsti stali več ur, predsednika pa so ljubkovalno poimenovali O'Bama.

Iz vasice Moneygall izvira Falmouth Kearney, praprapradedek Obame po materini strani. On je bil tisti, ki je kot 19-letni sin čevljarja leta 1850 zapustil Irsko in se naselil v ameriškem Ohiu.

Obamo sta ob prihodu v vas pozdravila Dick Benn, Obamov bratranec v petem kolenu, in Tom Donovan, njegov bratranec v tretjem kolenu. V krajevnem baru si je Obama privoščil tudi vrček piva.

Po obisku Moneygalla se je Obama odpravil nazaj v Dublin, kjer je imel govor pred več tisoč Irci, ki so navdušeno pozdravili ameriškega predsednika. Obama jih je pohvalil, ker so uspeli premagati sektaške razlike in finančne težave.

V torek s kraljico Elizabeto II.
V torek bi morala Obama odpotovati v Veliko Britanijo, a se je na pot zaradi ognjeniškega pepela nad severno Evropo odpravil že v ponedeljek. V Londonu ga bo sprejela britanska kraljica Elizabeta II. in mu priredila tudi državniško večerjo, nato bo odpotoval v Deauville v Franciji, kjer bo potekal dvodnevni vrh skupine G8, zadnja postaja njegove turneje pa bo Poljska, kjer se bo srečal z voditelji Vzhodne Evrope.

Obama na Irskem