Vatikan je pri časovnem razporedu avdience tokrat naredil izjemo. Papež je Obamo sprejel popoldne, čeprav avdience za visoke goste po navadi potekajo dopoldne. Foto: Reuters
Vatikan je pri časovnem razporedu avdience tokrat naredil izjemo. Papež je Obamo sprejel popoldne, čeprav avdience za visoke goste po navadi potekajo dopoldne. Foto: Reuters
Barack Obama in papež Benedikt XVI.
V primerjavi s predhodnikom Georgeem Busha se Obama s papežem ne strinja glede splava in raziskav izvornih celic. Foto: Reuters

Papež je v Vatikanu danes prvič sprejel Obamo, ki se je poglavarju Rimskokatoliške cerkve ob tem zahvalil za "veliko čast". Med 40-minutnim zasebnim pogovorom v papeževi osebni knjižnici je Obama sogovorniku poročal o sklepih vrha skupine G8 v L'Aquili, govorila pa naj bi tudi o vprašanjih, pri katerih se strinjata, in tistih, pri katerih si nasprotujeta. Pred avdienco sta sogovornika govorila le po telefonu.

Kritike zaradi umika prepovedi financiranja raziskav
Papež je Obami, ki je marca odpravil prepoved zveznega financiranja raziskav človeških izvornih celic in s tem požel plaz kritik ameriških škofov, dal kopijo dokumenta, v kateri Vatikan razlaga, zakaj temu nasprotuje. "Dostojanstvo osebe" obsoja umetno oplojevanje, ki ga uporabljajo številni pari, človeško kloniranje, "otroke po izbiri" in raziskave izvornih celic pa označuje za nemoralno. Knjižica zagovarja varovanje življenja od spočetja do naravne smrti.

Papežev osebni tajnik je po srečanju novinarjem povedal, da "bo to branje predsedniku lahko pomagalo bolje razumeti stališče Cerkve do teh zadev".

"Produktivno" srečanje
Predsednik ZDA je Benediktu XVI. zagotovil, da si Washington želi tesnih odnosov z Vatikanom, srečanje označil kot "zelo produktivno". Papežu je obljubil, da bo poskušal omejiti število splavov v ZDA.

Papež pa je Obami, ki je kristjan, ob odhodu dejal: "Molim za vas. Molil bom za vaše delo," in mu dal tudi izvod svoje zadnje enciklike Usmiljenje v resnici, v kateri je "svetovno politično avtoriteto" pozval k reševanju svetovne gospodarske krize in k večji vladni regulativi nacionalnih gospodarstev.

Gradivo za branje na letalu
Obama se je, ko je od papeža prejel oba dokumenta, pošalil, da bo imel gradivo za branje na letalu. Iz Italije bo Obama z družino odpotoval v Gano.

Še pred obiskom papeža se je Obama sešel z vatikanskim državnim tajnikom Tarcisiom Bertonejem.