Obama je prejel tudi častni doktorat univerze. Foto: EPA
Obama je prejel tudi častni doktorat univerze. Foto: EPA
Protest
Obama je proti prepovedi splava in s tem proti siljenju žensk v nevarne ilegalne posege, osebno pa splava ne zagovarja. Foto: EPA

Obama je diplomantom slavne univerze govoril o strpnosti in dialogu med zagovorniki in nasprotniki pravice do splava, ko so ga prekinili trije fantje s klici, naj neha ubijati njihove otroke. Protestnike so dijaki preglasili z vzklikanjem Obamovega predvolilnega gesla "Yes we can" (Da, zmoremo). Večina od 12.000 študentov in učiteljev se je s predsednikom strinjala, da je pri reševanju problemov pomembno iskati skupni imenovalec in ne napadati drugače mislečih.

Predsednika je na podelitev diplom povabil predsednik univerze John Jenkins kljub nasprotovanju četrtine ameriških škofov in protestom, ki so potekali v tednu pred prihodom Obame na univerzo.

Obama razume zagovornike in nasprotnike
Obe strani se morata strinjati, da odločitev ženske za splav ni enostavna, je poudaril Obama in pozval k sodelovanju za zmanjšanje števila splavov, kar naj bi dosegli z izboljšanjem dostopa do posvojitev, zdravstvene nege za nosečnice in podporo ženskam, ki se odločijo za splav. Dotaknil se je tudi odločitve za obnovo zveznega financiranja raziskav izvornih celic človeških zarodkov. Obama je dejal, da razume nasprotnike takšnih raziskav, da pa hkrati razume starše otrok z neozdravljivimi boleznimi, ki upajo na odkritje zdravila.

Odnos Američanov do splava se spreminja, kaže zadnja Gallupova javnomenjska anketa. Lani je splav podpiralo 50 odstotkov vprašanih, 44 odstotkov jih je bilo proti, sedaj pa je razmerje 42:51.

T. V.