Protestniki v Bejrutu so pred sedežem ZN-a zahtevali posredovanje svetovne organizacije. Foto: EPA
Protestniki v Bejrutu so pred sedežem ZN-a zahtevali posredovanje svetovne organizacije. Foto: EPA
Odzivi na izraelski napad

Najštevilčnejši shodi so po pričakovanjih potekali v arabskih državah, kjer so protestniki zažigali izraelske in ameriške zastave, od svojih voditeljev pa so zahtevali odločnejši odziv na dejanja Izraela.

"Arabska tišina je za bombardiranjem," je pisalo na nekem transparentu v iraškem mestu Samara, medtem ko so protestniki v libanonski prestolnici Bejrut nosili transparente z napisi: "Amerika in sionisti so voditelji svetovnega terorizma". V sirskem glavnem mestu Damask se je zbralo na tisoče protestnikov, ki so nosili napise: "Zmaga pripada herojski Gazi".

Vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je muslimane po vsem svetu pozval, naj na vsak način branijo Palestince v Gazi, medtem ko je arabske voditelje pozval k "ustavitvi izraelskih volkov pred nadaljnjimi zločini proti Palestincem v Gazi".

Pred izraelskim veleposlaništvom v Londonu se je zbralo več kot 700 protestnikov in zgodil se je celo pretep. V Madridu so se pred izraelskim veleposlaništvom zbrali Palestinci, muslimani, protivojni aktivisti, ki so nosili plakate z napisi "izraelski genocid".

G. V.

Odzivi na izraelski napad