Kim Džong Il je umrl 17. decembra 2011. Foto: Reuters
Kim Džong Il je umrl 17. decembra 2011. Foto: Reuters
KIm Džong Un
Kim Džong se je po usmrtitvi svojega strica prvič prikazal v javnosti na gradbišču eltinega smučišča, ki je njegov osebni projekt. Foto: EPA
Severna Koreja slavi oba Kima

Kim Džong Un je bil v središču pozornosti na prireditvi v Pjongjangu, kjer se je zbralo na tisoče ljudi, ki so prišli izrazit lojalnost mlademu voditelju ob drugi obletnici smrti njegovega očeta.

Množično zborovanje v prestolnici je le nekaj dni po dramatični čistki v vrhu totalitarne azijske trdnjave, s katero se je Kim znebil svojega strica Džang Song Teka, ki je veljal za njegovega mentorja in zaščitnika.

Džang je bil ključen mož pri prenosu oblasti s Kima starejšega na Kima mlajšega in naj bi imel ogromen vpliv na mladega voditelja. Skupaj s Kimovo teto Kim Hjung Hui naj bi bila najmočnejši par v državi, ki je iz ozadja obvladoval politiko, predvsem pa imel nadzor nad skrivnimi skladi, prek katerih se financira vladajoča elita.

V nasprotju s prejšnjimi pretresi v severnokorejski hierarhiji je bila tokratna čistka presenetljivo javna, saj so državni mediji prikazali odstranitev Džanga s partijskega zasedanja, kjer je bil navzoč tudi Kim, in tudi fotografije s sojenja pred vojaškim sodiščem, ki ga je zaradi "protidržavnega" delovanja obsodilo na smrt pred strelskim vodom.

Kim utrjuje oblast
Z odstranitvijo Džanga se je Kim, ki šteje nekaj več kot 30 let, skušal prikazati kot močan voditelj, ki ima vse pod nadzorom. Hkrati je bilo to jasno opozorilo vsem v partijskem in vojaškem aparatu pred morebitnimi svojeglavimi odločitvami.

"Z odstranitvijo edine druge frakcije je moč v Severni Koreji zdaj polno skoncentrirana v rokah Kim Džong Una," je dejal Čeong Seong Džang s seulskega inštituta Sedžong.

Kim Džong Il je oblast prevzel od svojega očeta in ustanovitelja Demokratične ljudske republike Koreje. Državi je vladal skoraj dve desetletji, do smrti 17. decembra leta 2011.

Tretji v dinastiji Kim je na prireditvi zavzemal osrednje prizorišče na slovesnosti, ob njem pa je sedel predsednik politbiroja centralnega komiteja delavske stranke Kim Džong Nam, ki mu je pripadla vloga govornika, saj Kim, tako kot njegov oče, le redko spregovori v javnosti.

"Vsi naši ljudje in vojaki so se bojevali in dosegli zmago v zadnjih dveh letih, saj so visoko cenili našega velikega voditelja Kim Džong Una," je dejal predsednik politbiroja.

V južni sosedi se je medtem sestal državni varnostni vrh in južnokorejska predsednica Park Geun Hje je opozorila pred morebitnimi provokacijami vedno nepredvidljive Severne Koreje po čistki.

Severna Koreja slavi oba Kima