Več tisoč protestnikov, ki vztrajajo na ulicah Kijeva, je varnostne sile prisililo k umiku iz središča prestolnice, potem ko so jih ponoči skušali nasilno odstraniti s Trga neodvisnosti. Tam je še okoli 5000 protestnikov, ki nameravajo vztrajati do jutra. Foto:
Več tisoč protestnikov, ki vztrajajo na ulicah Kijeva, je varnostne sile prisililo k umiku iz središča prestolnice, potem ko so jih ponoči skušali nasilno odstraniti s Trga neodvisnosti. Tam je še okoli 5000 protestnikov, ki nameravajo vztrajati do jutra. Foto:
Ukrajina
Policisti so skušali protestnike pregnati s trga pred mestno hišo. Foto: Reuters
Kijev
Nad protestnike je ponoči prišlo na tisoče policistov in pripadnikov posebnih enot. Foto: Reuters
Kijev
Protestniki vztrajajo, da se ne bodo umaknili. Foto: Reuters

"Ne bom se spuščala v podrobnosti, vendar razmišljamo o vrsti opcij - čeprav očitno nismo sprejeli še nobene odločitve -, med katerimi so tudi sankcije," je povedala tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki.

Na vprašanje, ali razmišljajo o gospodarskih ali političnih sankcijah, je odgovorila samo, da so "odprti za vrsto možnosti, da pa še niso v tej fazi".

Nasilje varnostnih sil, v katerem je bilo več ranjenih na obeh straneh, je naletelo na obsodbo v mednarodni skupnosti. Ameriški zunanji minister John Kerry je danes izrazil "gnus" zaradi policijskega nasilja. Njegova pomočnica Victoria Nuland pa je v znak podpore obiskala protestnike.

Policisti so se umaknili
Protestniki so se zjutraj s Trga neodvisnosti premaknili pred mestno hišo, ki jo že več kot teden dni zaseda več kot 200 protestnikov. Tja so kmalu prispeli tudi policisti, ki so skušali protestnike odstraniti, tudi s silo, z uporabo gumijevk in dimnih bomb. Kot poročajo tuji mediji, naj bi protestniki na policiste zlivali mrzlo vodo, policiste obkolili in vzklikali slogane proti policijski akciji.

V mestni hiši so pripadniki nacionalističnega gibanja Svoboda vodili pogajanja z varnostnimi silami o svojih naslednjih korakih. Med spopadi pred mestno hišo so aktivisti z višjih nadstropij ponosno mahali z zastavami gibanja Svoboda in Ukrajine, da bi pokazali, da imajo še vedno nadzor nad poslopjem. Varnostne sile so se pozneje zaradi prevlade protestnikov umaknile izpred mestne hiše in končale poskus zavzetja poslopja, minister za notranje zadeve Vitalij Zakharčenko pa je zagotovil, da ne bodo uporabili sile, če bodo demonstranti protestirali mirno in spoštovali pravice drugih državljanov.

Nemirna noč v Kijevu
Ponoči so v Kijevu znova izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. V nočni policijski akciji, ki se je začela okoli 2. ure zjutraj, je skušalo na tisoče policistov razbiti proteste na Trgu neodvisnosti, češ da morajo trg sprostiti za promet. Trg so obkolili s treh strani, odstranili nekaj barikad in skušali pregnati protestnike, a so naleteli na odpor. BBC poroča, da se je okoli trga zbralo pravo malo morje policistov, protestniki pa so po tleh polili vodo - ki je nato zamrznila -, da bi bila tla spolzka in policija ne bi mogla do njih.

Na trgu naj bi se zbralo okoli 15.000 protestnikov, ki so vzklikali "fašisti" in "Kijev, dvigni se" ter prepevali ukrajinsko himno. Kot so poročali tuji mediji, naj bi bili protestniki dobro opremljeni, številni med njimi naj bi imeli čelade in plinske maske. Med policisti in protestniki so se pozneje vneli spopadi, končali pa so se tako, da je policija znova prevzela nadzor nad delom Trga neodvisnosti, na obeh straneh pa poročajo o več ranjenih. 11 protestnikov naj bi policisti aretirali.

Eden izmed opozicijskih voditeljev Arsenij Jacenjuk je po policijski akciji pozval, naj se milijoni ljudi udeležijo protestov, in napovedal padec predsednika Viktorja Janukoviča. "Tega ne bomo odpustili," je dejal.

Ashtonova obiskala protestnike na trgu
Nočna policijska akcija se je zgodila po sestanku ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča z visoko predstavnico Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton. Janukovič je že v ponedeljek sporočil, da se bo še ta teden odpravil v Bruselj, kjer naj bi nadaljeval pogajanja o pridružitvi Evropski uniji.

Ashtonova je obiskala tudi protestnike na Trgu neodvisnosti in jim izrazila podporo, množica pa jo je pričakala z navdušenjem. Pozneje je dejala, da jo žalosti dejstvo, da je policija nato ukrepala proti protestnikom, da bi jih odstranila. "Bila sem med vami na Trgu neodvisnosti in sem bila navdušena nad odločenostjo ukrajinskega ljudstva, kar kaže na močno evropsko perspektivo države," je zapisala na svojem profilu na Facebooku in dodala: "Nekaj ur pozneje pa zgroženo opazujem, kako je policija uporabila silo, da bi odstranila miroljubne protestnike. Oblastem se ni bilo treba vmešati v proteste in pri tem uporabiti policije."

Policijsko akcijo je obsodil tudi ameriški zunanji minister John Kerry. "ZDA so zgrožene nad odločitvijo ukrajinskih oblasti, da skušajo miroljubne protestnike na kijevskem Trgu neodvisnosti razgnati s silo, buldožerji in palicami, namesto pa bi spoštovali demokratične pravice in človeško dostojanstvo," je povedal Kerry in dodal še: "Tak odgovor ni sprejemljiv in ni znamenje demokracije."

Ljudje že več tednov zahtevajo zamenjavo vlade
Protesti so se v Ukrajini začeli, ko je predsednik Viktor Janukovič prekinil pogajanja z Evropsko unijo o pridružitvenem sporazumu. V nedeljo se je na Trgu neodvisnosti in na kijevskih ulicah zbralo več sto tisoč ljudi, ki so na enem največjih protestnih zborovanj v zadnjih letih zahtevali razpustitev vlade in predčasne volitve. Predsedniku Janukoviču so dali 48 ur časa, da razpiše predčasne volitve, a jim ta ni ustregel, temveč je protestnikom postavil ultimat, da se morajo do torka raziti.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je zjutraj sporočil, da je Ukrajina Evropsko unijo zaprosila za 20 milijard evrov pomoči v zameno za podpis pridružitvenega sporazuma.