V Nesoddenu so se poslovili od 18-letne Bune Rashid. Foto: EPA
V Nesoddenu so se poslovili od 18-letne Bune Rashid. Foto: EPA
Norveška
Breivika so zaslišali drugič. Tretje zaslišanje naj bi bilo prihodnji teden. Foto: EPA
Breivik znova zaslišan

V kraju Nesodden južno od Osla so pokopali 18-letno Buno Rashid, hčerko kurdskih priseljencev, ki je bila ubita v Breivikovem strelskem pohodu na otoku Utoya, kjer je bil tabor podmladka vladajoče laburistične stranke, v katerem je bila tudi sama dejavna.

V mestu Hamar na jugu države so pokopali tudi 19-letnega Ismaila Hadžija Ahmeda, ki je prav tako umrl na otoku.

Na pogrebu Rashidove je zbrane nagovoril tudi norveški zunanji minister Jonas Gahr Store. Že pred tem so laburisti pripravili žalno slovesnost v spomin na 76 žrtev napadov, kjer je govoril premier Jens Stoltenberg in petkove dogodke označil za "napad na našo demokracijo", ki pa ga bodo Norvežani premagali skupaj.

"Za vedno generacija 22. julija"
Na žalni slovesnosti je bil med govorci tudi vodja laburističnega podmladka Eskil Pedersen, ki je dejal, da se mrtvih prijateljev ne bodo spominjali z žalostjo, ampak z nasmehom. Zatrdil je, da se bo njihov tabor prihodnje leto znova vrnil na Utoyo, čeprav je priznal, da bo njihova generacija za vedno ostala v spominu kot "generacija 22. julija".

V bombnem napadu v središču Osla je prejšnji petek umrlo osem ljudi, 69 ljudi pa je bilo ubitih na otoku. Policija je sporočila, da ji je uspelo identificirati vse žrtve in da pogrešanih ni več.

Breivik pripravljen pojasniti vse
Medtem so norveški preiskovalci drugič zaslišali Breivika, vendar mu niso postavljali novih vprašanj, ampak so skupaj z njim le pregledali zapisnik s prvega zaslišanja, ki je potekalo v soboto in je bilo zelo obsežno, saj prepis obsega kar 50 strani.

Predstavnik policije Paal-Fredrik Hjort Kraby je povedal, da se je Breivik v prvih urah zaslišanja obnašal zelo podobno kot v soboto in je bil "izrazito miren" ter "več kot pripravljen vse pojasniti".

Policija je tudi določila dva psihiatra, ki bosta pregledala 32-letnega napadalca in skušala ugotoviti, ali je prišteven oziroma kazensko odgovoren za napada. Oceno bosta pripravila do 1. novembra.

Breivik znova zaslišan