Nikab ne sodi med tradicionalna oblačila bosanskih muslimanov, ki so glede prepovedi močno razdeljeni. Foto: EPA
Nikab ne sodi med tradicionalna oblačila bosanskih muslimanov, ki so glede prepovedi močno razdeljeni. Foto: EPA

Po burni razpravi o dnevnem redu seje, ki jo je prekinila muslimanka z nikabom, so se poslanci odločili, da o zakonu razpravljajo 1. septembra. Razprava o spornem zakonu je bila predvidena za sredo, vendar so se poslanci odločili za skrajšan dnevni red julijske seje, na kateri ne bo nobenega izmed spornih zakonov.

Vdor aktivistke proti zakonu
Začetek seje je zaznamoval "incident", saj je v dvorano prišla ženska z nikabom na glavi, poslanci Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) premierja Republike srbske Milorada Dodika, ki so vložili pobudo za omenjeni zakon, pa so zahtevali pojasnila, kdo je žensko spustil v prostore parlamenta in kdo jo je identificiral. Zatem se je izkazalo, da je šlo za aktivistko združenja za človekove pravice Enakopravnost za vse v BiH-u Nadjo Dizdarević, ki je že vodila proteste proti omenjenemu predlogu zakona v preteklih dneh.

Zakonski osnutek predvideva prepoved nošnje oblačil, ki onemogočajo identifikacijo. Za kršitev zakona je predvidena denarna kazen v višini 50 evrov oz. celo do sedem dni zapora.

Razlika med burko in nikabom? (Vir: The Independent) Burka je ohlapno oblačilo, ki ga ženske nosijo v javnosti in zakriva njihovo celotno telo, tudi obraz je prekrit z mrežico iz blaga. Čeprav ga mnogi politiki in komentatorji enoznačno označujejo za kakršno koli prekrivanje obraza, delno ali v celoti, jo po navadi nosijo ženske v Afganistanu in na nekaterih območjih Pakistana - zelo redko pa v Veliki Britaniji. Nikab je pogostejša oblika zakrivanja, ki se pojavlja tudi v Veliki Britaniji. Gre za oblačilo, ki prekriva celotno telo, vidne so le oči.


Burke in nikabi dvigujejo prah v Evropi

Razprava o burkah, ki ženskam v celoti prekrivajo obraz, pa tudi nikabih, ki razkrivajo samo oči, je v zadnjem času živa po Evropi, potem ko je spodnji dom belgijskega parlamenta konec aprila izglasoval prepoved javnega nošenja burk. Belgijcem je sledil francoski parlament, ki je maja sprejel resolucijo, ki nošenje takih oblačil obsoja kot napad na vrednote v državi. Francoska narodna skupščina je nato 13. julija z veliko večino potrdila zakon o prepovedi nošenja burk v javnosti, ki ga mora zdaj potrditi še senat.