V Franciji so se protestniki zbrali na okoli 2.000 shodih. Foto: Reuters
V Franciji so se protestniki zbrali na okoli 2.000 shodih. Foto: Reuters
Francija
Protestniki nasprotujejo politikam predsednika Macrona. Foto: Reuters
Francija: Množični protesti proti zvišanju cen goriva

Na približno 2.000 protestih po državi se je po oceni ministrstva za notranje zadeve zbralo okoli okoli 244.000 ljudi. Lokalnim oblastem je bilo prijavljenih le okoli 100 shodov. Po poročanju BBC-ja protestniki predsednika Emmanuela Macrona obtožujejo, da je "malega človeka" pustil na cedilu. Na nekaterih protestih so ljudje pozivali k predsednikovemu odstopu.

Več incidentov se je zgodilo, ko so vozniki skušali s svojimi avtomobili prebiti cestne zapore. Severno od Grenobla se je eden teh končal tragično. Razjarjeni protestniki so se namreč znesli nad nekim avtomobilom in udarjali po njem, voznica, ki je peljala svojo hčerko v bolnišnico, pa je v paniki pohodila plin in do smrti povozila eno od udeleženk protestov, 63-letno Chantal Mazet.

Policija je voznico, ki je v šoku, pridržala.

Podobna nesreča se je zgodila v Arrasu na severu države. 71-letnega udeleženca protestov so hudo poškodovanega prepeljali v bolnišnico, potem ko se je vanj zaletel voznik avtomobila, ki ga je policija kasneje aretirala. Od skupno 106 ranjenih je pet ljudi huje poškodovanih.

Na jugu Francije je jezen voznik streljal v zrak, s čimer je želel doseči, da se mu protestniki umaknejo. Tudi njega je policija aretirala.

Po poročanju televizijske mreže BFMTV, ki se sklicuje na policijske vire, so oblasti po državi razporedile dodatnih 3.000 pripadnikov varnostnih sil. Policija je aretirala 52 ljudi.

Najvišja cena goriva v 21. stoletju
Protestniki so se zbrali zaradi višanja cen goriva. Cena dizelskega se je v zadnjih 12 mesecih zvišala za 23 odstotkov in zdaj v povprečju znaša 1,51 evra na liter, kar je najvišja cena od začetka 21. stoletja. Na drugi strani pa je Macron hkrati tarča okoljevarstvenikov, ki predsedniku očitajo, da ne izpolnjuje svojih obljub o bolj zelenem planetu.

Zaradi vse višjih cen goriva so se razburili predvsem prebivalci podeželja in manjših mest v Franciji. Premier Edouard Philippe je sicer zavrnil možnost znižanja trošarin na dizelsko gorivo, češ da je to eden največjih onesnaževalcev ozračja, obljubil pa je pomoč revnejšim družinam. Gibanje Rumeni jopič je zato pozvalo k protestom ter zaporam cest, križišč in cestninskih postaj.

Francija: Množični protesti proti zvišanju cen goriva