Prazna pariška železniška postaja. Številni vlaki zaradi stavke stojijo že od ponedeljka zvečer. Foto: EPA
Prazna pariška železniška postaja. Številni vlaki zaradi stavke stojijo že od ponedeljka zvečer. Foto: EPA
Gare de Lyon
Med stavko bodo odpovedani številni vlaki po vsej Franciji. Foto: EPA
Stavka v Parizu

Tokratna stavka, ki je že druga ta mesec, bo znova ohromila življenje v Franciji. Zaradi stavke naj bi na pariškem letališču Orly odpovedali približno polovico letov, na letališčih Charles de Gaulle in Beauvais pa okoli 30 odstotkov letov v in iz Francije. Odpovedani so številni vlaki, kar tretjina hitrih vlakov TGV stoji že od sinoči, stali bodo tudi avtobusi, promet na pariški podzemni železnici pa je zaradi stavke delavcev moten že od ponedeljka zvečer. Stavkali bodo tudi učitelji, poštni uslužbenci in vozniki tovornjakov.

Dvig upokojitvene starosti potrdil tudi senat
Po stavki, ki je bila 2. oktobra, so francoski sindikati delavce v znak protesta proti pokojninski reformi, ki v naslednjih osmih letih prinaša dvig minimalne meje za upokojitev s 60 na 62 let, hkrati pa zvišuje starostno mejo za dosego polne pokojnine s 65 na 67 let, znova pozvali na ulice. Oba dela zakona je že potrdil senat, dvig starostne meje za dosego polne pokojnine so potrdili v ponedeljek pozno zvečer. Zakon naj bi bil tako sprejet do konca meseca, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa ga razume kot ključni element svojega petletnega mandata.

Zaradi številnih protestov je predsednik Sarkozy delno že spremenil zakon. Tako bodo lahko matere, ki imajo tri ali več otrok in so zaradi starševstva prekinile kariero, še vedno lahko prišle do polne pokojnine pri 65 letih, do te ugodnosti bodo upravičeni tudi starši otrok invalidov, prav tako pa se ohranja 60-letna starostna meja za delavce v intenzivnih panogah.

Kdo je močnejši - sindikati ali vlada?
Kot je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt, gre po mnenju analitikov in komentatorjev za ključni preizkus, saj naj bi današnji in za soboto napovedani protesti ponudili potrditev, kdo zares pridobiva podporo v javnosti - sindikati ali vladna stran. Kot so pokazale javnomnenjske raziskave pred stavko, velika večina Francozov še vedno podpira stavko in proteste. "To je ena zadnjih možnosti, da vlada umakne svoj predlog," je za BBC povedal Francois Chereque, vodja enega izmed francoskih sindikatov. "Velika večina delavcev si ne more privoščiti, da bi stavkali več dni," je še dodal.

Tokratna stavka naj bi bila dolgotrajna, saj naj bi se protestniki vsak dan pred iztekom stavke dobili, ocenili stanje, in glasovali o tem, ali bodo stavko podaljšali za naslednjih 24 ur ali ne. A kot so dajejo slutiti razprave, ki so v javnosti potekale zadnje dni, naj bi bila stavka kljub vsemu enodnevna in naj bi večina protestnikov v sredo zjutraj znova odšla na delo.

Pozivi k mirnim protestom, strah pred nasiljem
Tokratno stavko spremljajo tudi številni pozivi k mirnemu udejstvovanju pri protestih, ki so napovedani v vseh večjih francoskih mestih, saj so analitiki prepričani, da bi lahko že najmanjša iskra sprožila nasilje. Današnjim protestov naj bi pridružila tudi študentska gibanja, ki so v zgodovini francoskih protestov že pustila močan pečat.

Stavka v Parizu