Stavka je znova ohromila javni promet. Foto: Reuters
Stavka je znova ohromila javni promet. Foto: Reuters

Že druga 24-urna stavka v septembru je ohromila cestni, železniški in letalski promet v Franciji. V Parizu vozi manj kot polovica vlakov podzemne železnice, odpovedana je skoraj polovica vlakov na daljših progah. Na pariških letališčih Orly in Charles de Gaulle so bili odpovedani številni poleti. Večina mednarodnih železniških in letalskih povezav ni bila prizadetih.

Zastoji v javnem prometu niso omejeni samo na prestolnico, prizadeli so še 80 mest po vsej državi. Stavka je prizadela tudi pošte in celo operne hiše, spremljajo pa jo tudi množični protesti.

Vplivni sindikat CGT trdi, da se je protestov v več kot 230 francoskih mestih skupno udeležilo 2,9 milijona protestnikov. Francosko notranje ministrstvo pa je ocenilo, da je bilo protestnikov okoli milijon. Stavke 7. septembra se je po ocenah sindikatov udeležilo 2,5 milijona ljudi, oblasti pa ocenjujejo, da je bilo protestnikov takrat 1,1 milijona.

Sarkozy neomajen
Sporno pokojninsko reformo je že potrdil spodnji dom parlamenta, o njej bo razpravljal še senat. V skladu z reformo se bo starostna meja ob upokojitvi z zdajšnjih 60 let do leta 2018 dvignila na 62 let. Za francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je to ena najpomembnejših reform v njegovem mandatu in sam je zatrdil, da ne bo zapustil položaja brez sprejetja tako pomembne reforme.

Vlada je izrazila pripravljenost, da spremeni nekatere dele predlaganega zakona, ki se tičejo težaškega dela in posledičnih pogojev za predčasno upokojitev.

Minister za delo Eric Woerth, ki je pristojen za sprejetje zakona v parlamentu, je v sredo zatrdil, da vlada ni spremenila svojega stališča in je še naprej trdno odločena predvsem gleda jedra predloga zakona, ki predvideva dvig starostne meje. Francija ima s 60 leti eno najnižjih upokojitvenih starostnih mej, čeprav se francoski delavci efektivno zaposlujejo nekaj let pozneje.

Med protesti proti pokojninski reformi pred dvema tednoma naj bi se na ulicah francoskih mest po podatkih sindikatov zbralo več kot dva milijona ljudi, čeprav policija trdi, da jih je bilo okoli milijon. "Število protestnikov bo odločilno za prihodnost gibanja," je dejal vodja enega večjih sindikatov CFDT Francois Chereque.