Protesti niso omajali Sarkozyja pri njegovi pokojninski reformi. Foto: EPA
Protesti niso omajali Sarkozyja pri njegovi pokojninski reformi. Foto: EPA

Z glasovanjem v narodni skupščini je sporni predlog zakona tako preskočil prvo zakonodajno oviro. Za je glasovalo 329 poslancev, medtem ko jih je bilo 233 proti. Pred uveljavitvijo mora zakon potrditi še francoski senat, ki bo o tem razpravljal v začetku oktobra, in vlada si želi, da bi ga sprejel do novembra.

Razprava v parlamentu je bila zelo burna in je trajala celo noč. Proti predlogu zakona so bili predvsem poslanci iz vrst opozicijske socialistične stranke, vendar sprejetje zakona ni bilo pod vprašajem, saj ima vladajoča stranka UMP predsednika Nicolasa Sarkozyja v spodnjem domu parlamenta udobno večino.

Pokojninski reformi odločno nasprotujejo tudi francoski sindikati, ki so v preteklih mesecih že pripravili protestne shode. Pred tednom dni se je na množičnih protestih po vsej državi zbralo okoli dva milijona ljudi. Tudi ob tokratnem glasovanju se je pred poslopjem parlamenta zbralo nekaj tisoč protestnikov, ki so od vlade zahtevali, da se odpove načrtovanim reformam.

Predsednik je odločen
Sarkozy si je reformo pokojninskega sistema zastavil kot eno od prednostnih nalog svojega predsedovanja in je že večkrat poudaril, da jo bo izpeljal do konca. Francija ima eno najnižjih starostnih mej ob upokojitvi med evropskimi državami in po trditvah Sarkozyja bo francoski pokojninski sistem z reformo privarčeval 70 milijard evrov do leta 2018.

Po množičnih protestih prejšnji teden je vlada malo popustila in sprejela nekaj manjših sprememb v predlogu besedila. Sarkozy je izrazil pripravljenost še na nekatere amandmaje v besedilu, vendar ob tem zatrdil, da bo jedro besedila ostalo enako.