Foto: EPA
Foto: EPA

Na osmih voliščih, na katerih danes znova poteka glasovanje, je skupno 5300 volivcev. Glasovanje so na 35 od okoli 8000 volišč ponovili že v soboto, ko so na volišča znova pozvali več kot 19.500 volivcev.

Sorodna novica V Srbiji na nekaj voliščih ponavljajo volitve. V Beogradu se je zbralo 15.000 protestnikov.

Srbska državna volilna komisija (RIK) se je za ponovitev glasovanja odločila, ker rezultatov glasovanja niso mogli ugotoviti ali pa je bilo razveljavljeno zaradi ugotovljenih nepravilnosti.

Rok za vložitev ugovorov po ponovljenih volitvah je 72 ur po zaprtju volišč. RIK bo skupno poročilo o izidih volitev objavil v 96 urah od prejema vseh volilnih poročil.

V soboto je v Beogradu potekal tudi množičen protest, h kateremu je pozvala pobuda skupine intelektualcev Proglas. Več tisoč udeležencev protesta je pozvalo k ponovitvi parlamentarnih in lokalnih volitev po vsej državi v šestih mesecih po spremembi volilne zakonodaje.

Vučić je v nedeljo znova sporočil, da ne namerava popustiti zahtevam protestnikov. V pogovoru za srbsko televizijo Prva TV je dejal, da država ne bo več dovolila, da peščica ljudi na protestih ponižuje in fizično maltretira državljane, ter da bodo sankcionirali vse, ki bodo to poskušali.

Utrip sobotnega protesta v Beogradu. Foto: EPA
Utrip sobotnega protesta v Beogradu. Foto: EPA

SNS je na parlamentarnih volitvah osvojil skoraj 47 odstotkov glasov, kar mu zagotavlja absolutno večino v skupščini. Tesno je zmagal tudi v Beogradu, kjer pa ji opozicija na čelu z največjo opozicijsko koalicijo Srbija proti nasilju (SPN), v kateri so levo-liberalne stranke in stranke centra, očita volilno krajo. Ponovljeno glasovanje SPN bojkotira, saj meni, da ne bo popravilo krivic z volitev 17. decembra.

SPN-ju so se v njegovih zahtevah po razveljavitvi volitev pridružile nekatere desne opozicijske stranke, nekateri opozicijski politiki pa so se odločili tudi za gladovno stavko, ki so jo medtem že končali.

V nedeljo je gladovno stavko prekinila tudi ena od nosilk liste SPN-ja Marinika Tepić, ki je gladovno stavkala od 18. decembra. V ponedeljek je po družbenem omrežju X sporočila, da bo po priporočilih zdravnika čez dva tedna znova stabilna in na nogah ter da se njen boj za osvoboditev nadaljuje.